Либийският премиер е освободен след отвличане от бунтовници
Либийският премиер е освободен след отвличане от бунтовници / Gulliver/Getty Images
Либийският премиер е освободен след отвличане от бунтовници
67210
Либийският премиер е освободен след отвличане от бунтовници
  • Либийският премиер е освободен след отвличане от бунтовници

Либийският премиер Али Зейдан беше освободен, след като беше отвлечен за няколко часа от бивши бунтовници, съобщи пред Франс прес либийският външен министър Мохамед Абделазиз.

"Той е освободен, но още не знаем подробности за обстоятелствата около освобождаването му", каза министърът. Правителственият говорител Мохамед Каабар потвърди новината, като подчерта, че Зейдан не е бил пуснат на свобода от похитители си, а е бил освободен. "Той се чувства добре. По-късно ще разкажем как е бил пленен и как е преминала операцията по освобождаването му", допълни Каабар.

Самият Зейдан написа в Туитър, че е добре. "Ако целта на отвличането ми е била да ме накарат да подам оставка, трябва да знаят, че няма да се оттегля. Ние напредваме с малки стъпки, но в правилната посока", заявява Зейдан.

Същевременно БТА информира, че либийският премиер е показан по телевизията как пристига в кабинета си след отвличането. Очаква се по-късно да направи обръщение към нацията и да обясни какво се е случило.

Зейдан е бил пленен на разсъмване в столичен хотел от въоръжени бойци от т.нар. Оперативен щаб на либийските революционери, които твърдят, че са имали заповед за задържане от генералната прокуратура.

Според представител на бунтовническия щаб арестът бил извършен съгласно предвиденото в наказателния кодекс, когато става дума за престъпления, "застрашаващи съществуването и сигурността на държавата". Бунтовниците заявиха, че са задържали премиера, защото правителството му е свързано с неотдавнашното отвличане от американски специални части на един от предполагаемите главатари на Ал Кайда - Абу Анас ал Либи.

Групировката от бивши бунтовници, макар да няма официален статут, на практика участва дейно в операции, провеждани от различни управления на вътрешното министерство, за което се твърди, че също е свързано със задържането на Зейдан. В освобождаването на отвлечения премиер са се включили бивши революционни бойци, заяви за независимата либийска осведомителна агенция "Солидарност" висш представител на службите за сигурност, цитиран от ДПА. Революционерите от район Форнадж мирно влязоха в щаба на Управлението за борба с престъпността и упражниха натиск върху органите, които го бяха задържали, за освобождаването му. Това и стана, каза ръководителят на Висшата комисия по сигурността Хашем Бишр.

Либийското правителство няма да се поддаде на шантаж, заяви в комюнике вицепремиерът Садик Абдулкарим Абдулрахман, определяйки отвличането на Зейдан като престъпно деяние. Всички виновни за това престъпление ще понесат своята отговорност, отговорност ще понесат и всички, които извършват посегателство върху държавната сигурност, заяви либийският министър на правосъдието Салах Башир Маргани.