Дали циркът няма да загуби сърцето си, ако му вземат дивите животни?
Дали циркът няма да загуби сърцето си, ако му вземат дивите животни? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дали циркът няма да загуби сърцето си, ако му вземат дивите животни?
71355
Дали циркът няма да загуби сърцето си, ако му вземат дивите животни?
  • Дали циркът няма да загуби сърцето си, ако му вземат дивите животни?

Без диви животни в цирковете от догодина. Тогава влизат в сила промените в Закона за защита на животните, които забраняват тяхното използване в представления. Промените са част от обща европейска инициатива, но по-голямата част от страните на континента не са предприели стъпки в тази посока или позволяват дресурата на определени видове животни, както и на такива, които са родени в цирковете.

В Европа няма законодателство, което да определя какви да бъдат мерките по отношение да дивите животни, но страните се водят от една обща тенденция, коментира Явор Гечев от „Четири лапи":

„Това е тенденция, която рано или късно ще засегне всички страни от ЕС. Разбира се тези страни, в които има много циркове, и цирковото лоби е силно, те по-трудно приемат забраните. За страни, като Гърция, България, може би и Австрия, където цирковото лоби не е толкова силно, по-лесно са склонни да приемат подобен ред забрани", обясни Гечев.

Според цирковата гилдия у нас законът е необмислен и прибързан. Драгомир Драганов от Софийския пътуващ цирк е категоричен, че решението е неправилно, защото класическото цирково представление е немислимо без животни:

„Да, действително има страни по света, които вече са взели мерки за това на тяхната територия да не се показват номера с диви животни или изобщо да не се показват номера с дресирани животни, но техният брой все още не е толкова впечатляващ, за да можем ние да бъдем верни на българския принцип - „Барабар Петко с мъжете", обясни той.

Никой не се е допитвал до цирковете при изготвянето на закона, а освен това в него се съдържат неясноти, коментира Десислава Иванова от цирк „Иванов" и Александър Балкански-син от цирк „Балкански":

„Понятието „диви животни" е много широко. Диви животни са животни, които живеят свободно. Нито едно цирково животно не е взето от естествената му среда. Всички тези животни са родени в цирка или в зоопарка. Те са отгледани от хора, те са абсолютно питомни и годни да бъдат домашни любимци. Според Закона за защита на животните единствените животни, на които се забранява вносът, износът, притежанието, отглеждането, са дивите котки, маймуните, полумаймуните и приматите. Примерно индийският слон в много държави е домашно животно, както при нас е кучето", обясни Десислава Иванова.

„Диво животно означава животно, което живее в природата, то няма съприкосновение с човека, грижи се само за своето преживяване, препитание и всичко, от което има нужда. В цирка има опитомени и дресирани животни, като почти 100% от тези животни са родени в цирковете, отгледани са от ден първи от своите дресьори. Дресьорите полагат ежедневни грижи за тяхното съществуване - както прехрана, така и медицински нужди. Това са животни-артисти", обясни Александър Балкански-син от цирк „Балкански".

Мястото на дивите животни не е в цирка, а в тяхната естествена среда. Това е един от мотивите за налагането на забраната, но има и други причини, коментира Явор Гечев:

„Изключително много циркове се нароиха с неясен статут, с неясни стандарти на работа и които представляват опасност не само за животните, но могат да представляват опасност и за хората. Едно е с едно куче да пътуваш 8-10 часа, друго е с един лъв пътуването и е изключително стресиращо за тези животни. Еднократно транспортиране на такова животно е ОК, но когато това нещо трябва да се повтаря през ден или два пъти в седмицата, това вече представлява прекалено голям стрес за животното. Една голяма котка, която в природата спи по 20 часа на ден, за да участва в цирка, с нея трябва да се работи поне 3-4 часа върху номерата, които прави и отделно представлението, което означава, че това животно се лишава от сън. Когато едно животно се лиши от сън, то остави и по-изнервено", допълни Гечев.

Според цирковите представители жестокостта към животните в цирка е мит:

„Това са хора, които отглеждат животните си от бебета, грижат се за тях денонощно, когато те страдат и са болни така, както никое животно не може да получи грижа в природните условия. В природата оцелява по-силният, в цирка оцеляват всички животни", обясни Драго Драганов.

„Ние нямаме право да застрашаваме здравето или живота им, защото лъвовете и тигрите са едно много скъпо удоволствие - транспортът, който трябва да бъде лицензиран; храната, а знаете, че лъвовете и тигрите консумират месо и винаги трябва да е качествено. Един дресьор не може да си позволи да храни лошо животното си или да му застрашава здравето, да го малтретира или да го държи в лоши условия - на студено или на прекалено топло, защото това животно същност е неговата работа, той е хлябът на семейството му", допълни Десислава Иванова от цирк „Иванов".

„Една дресура се прави от много животни, затова те са толкова скъпи. Животните се взимат от малки и първите месеци и година се вижда от тези 20 лъвчета, примерно, техните природни дарби. Едното скача, другото се търкаля, третото е много агресивно и реве, но не хапе. Така се селектира животните и дресурата се прави на базата на техните природни дадености. С бой едно животно няма да разбере какво трябва да направи. На него му се дава храна, поощрява се със захарче, с парченце месце, гали се", обясни от своя страна Александър Балкански-син от цирк „Балкански".

Любовта, доверието и спокойствието са ключовите елементи са дресьора на лъвове и тигри Масимо Пиаци. Според него, за да се разбият митовете, е най-добре хората сами да видят как се дресират хищници.

„Най-лесното е тези хора да започнат да прекарват малко повече време сред нас, за да видят ежедневните грижи, които ние полагаме за животните, за да видят как ние ги обучаваме, как ние живеем с тях. Основното е дресьорът да стане част от тази група животни, а това става, благодарение на доверието и отношението към тях. Когато ти биеш едно животно, него го е страх и то те атакува и чака момента, в който да те захапе. Но когато то те приеме като един пълноправен член на своята група, то те обича като член на своята група и дресьорът става част от тази група. Той става лидерът на групата", обясни Пиаци.

Въпреки добрите примери, никой не отрича, че има циркове и дресьори, които не се отнасят добре към своите животни не само при дресурата, но и при самото отглеждане.

„Специално за България получихме една информация за такъв цирк, който отглежда тигрите си в някаква селскостопанска постройка, като обор, вътре затворени - без достъп до светлина, без да им се почиства редовно и т.н.", обясни Явор Гечев.

„Самите ние, от цирковото съсловие, се борим против такива, има ги навсякъде. Всяко стадо си има черните овци. Такива хора нямат място в нашето изкуство, те лепнаха петното на нашето цяло цирково съсловие и ние гледаме да ги елиминираме, за да може изчистим нашия имидж и нашето име. Това са непрофесионалисти, хора-аматьори", коментира Александър Балкански-син.

„Има лоши стопани - ОК, но нека който не умее и не знае, и не полага усилията на добър стопанин, за да се грижи за животните си, съгласни сме, нека да се конфискуват, нека да се направят някакви санкции, за да се спазват правилата. Но абсолютната забрана е крайност, която не е полезна за никого - нито за публиката, нито за цирковете", каза от своя страна Десислава Иванова.

От цирковата гилдия са категорични, че ще оспорват закона, защото животните са сърцето на цирка:

„Ще се опитам да променим част от закона, който да позволява в цирковете, в които наистина се отглеждат добре животните и хората са професионалисти, да бъде позволено да се показват тези животни в цирка, защото наистина е жалко да загубим детската публика. Винаги когато хората идват на цирк, първият въпрос е какви животни има в цирка. Никой не пита за акробатите, за клоуните. Първият въпрос на децата е за животните", допълни още Иванова.

По отношение на промяната на закона и въвеждането на по-облекчен режим за определени правила за отглеждане на дивите животни Явор Гечев коментира, че това не би било добро решение:

„Ще се счита за едно отстъпление от вече приет, който закон вече 6 години е съществувал. Още повече, че ние не сме известни с това, че стриктно прилагаме законите си, особено когато става въпрос за определени разпоредби, касаещи условия на живот на животните и най-вероятно ще има злоупотреби", каза Гечев.

Все пак остават редица въпроси - дали животните ще се чувстват по-добре в някой зоопарк далеч от хората, които са ги отгледали и без вниманието и качествената храна, на която са свикнали, както и дали циркът няма да загуби сърцето си, ако му вземат дивите животни. По този въпрос самата гилдия не е на едно мнение. Някои смятат, че има и други начини за ангажиране на вниманието на децата и една дресура с кучета и котки може да се мери със скачащите лъвове и тигри. За други липсата на диви животни би била огромна загуба не само за публиката, но и липса на препитание за десетки хора и циркове, които ще бъдат принудени да напуснат България.