Филиз Хюсменова ще води листата на ДПС за евровота, втори е Пеевски
Филиз Хюсменова ще води листата на ДПС за евровота, втори е Пеевски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Филиз Хюсменова ще води листата на ДПС за евровота, втори е Пеевски
71856
Филиз Хюсменова ще води листата на ДПС за евровота, втори е Пеевски
  • Филиз Хюсменова ще води листата на ДПС за евровота, втори е Пеевски

Неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски ще се бори за депутатско място в европарламента под номер 2 в листата на ДПС, стана ясно при представянето на листата на движението. Водач ще е Филиз Хюсменова, на трето място се нарежда сегашният зам.-министър на отбраната Неджми Али, а на четвърто - Илхан Кючюк.

От ДПС планират не само да спечелят поне трима евродепутати, колкото имаха досега, но и да се борят за четвърти.

Решението Делян Пеевски да бъде номиниран за евродепутат не е било лесно, защото обществото познавало сатанизирания му, а не реалния образ, стана ясно от обясненията на лидера на ДПС Лютви Местан. Точно с познаването на истинския Пеевски Местан обясни номинациите на местните структури, а като пример посочи, че той не е отсъствал от нито едно заседание на структурата в Пазарджик и няма нито един поет, но неизпълнен от него ангажимент.

Според Местан някой има притеснения Европа да не се запознае с реалния образ на кандидат номер 2 в листата на ДПС:

„Дали цялата тази стратегия за сатанизирането на едно лице, персонализирането на всички недъзи на българската политическа действителност и свеждането на тези недъзи до една персона, не е един добре премислен сценарий, удобен, защото когато представяте един мощен човек, в това число и физически, като единствено зло, не ви ли се струва, че широкият му гръб е доста удобен зад него да се скрият десетина, а може би и повече истински олигарси в България", каза Местан.

Малко, преди да стане официално ясно, че Пеевски е сред избираемите кандидати на ДПС, водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев го коментира:

„Тук има един изключително интересен въпрос и той ще ми е единственият коментар. ДПС очевидно се опитва да демонстрира самочувствие с една подобна кандидатура. Интересният въпрос тук е защо в такъв случай г-н Пеевски не води листата", каза Дончев.

ГЕРБ представи днес листата си за предстоящия евровот като на пето място е бившата манекенка и кръстница на най-малката дъщеря на Цветан Цветанов Ева Паунова. Веднага след нея се нарежда варненският депутат Емил Радев, който член на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Седмото място е отредено за активиста на младежката организация на ГЕРБ от Благоевград Андрей Новаков.