Коалиция БСП - лява България дарява около 60 хил.лв. за Мизия
Коалиция БСП - лява България дарява около 60 хил.лв. за Мизия / Дарик Враца
"Коалиция БСП - лява България" дарява около 60 хил.лв. за Мизия
74609
"Коалиция БСП - лява България" дарява около 60 хил.лв. за Мизия
"Коалиция БСП - лява България" дарява около 60 хил.лв. за Мизия
Цветелина Дамяновска
  • "Коалиция БСП - лява България" дарява около 60 хил.лв. за Мизия
  • "Коалиция БСП - лява България" дарява около 60 хил.лв. за Мизия
  • Цветелина Дамяновска

Около 60 хил.лв. ще дари "Коалицията БСП - лява България" за възстановяването на Община Мизия. Парите са били предвидени за откриване на кампанията на Коалицията. Тя ще стартира на 5-ти, но със скромно мероприятие, а не с голям концерт, обяви днес във Враца досегашният депутат от областта Янаки Стоилов. Той направи кратко представяне на свършеното от БСП за врачанско през последната година, като отдели три важни теми - отпуснатите от правителството на Пл.Орешарски пари по Публичната инвестиционна програма „Растеж и развитие на регионите" - около 20 млн. лева за областта, възстановяването на военното поделение във Враца и въпроса за обратното придобиване на „Химко".

Стоилов призова следващото правителство да продължи работата по „Растеж и развитие на регионите" ,  за да може улиците във Враца да бъдат възстановени след края на Водния цикъл, а за военното поделение обяви, че вече са предприети редица действия, предвидени са средствата и промяна в Закона за възрастовата граница за приемане на военнослужещи. „Ако служебното правителството изпитва някакви затруднения в момента бихме приели известно забавяне в темповете по възстановяване на поделението, но не можем да приемем факта, че в цяла Северозападна България няма да има поделение на въоръжените сили".

Що се отнася до темата „Химко" Янаки Стоилов поиска кандидатите за депутати от региона да кажат какво мислят за възстановяването на част от производството и дали биха работили за това. „Не приемаме някакви съдебни или административни процедури да бъдат основание за решаване на този въпрос. След като беше създадена специална компания към БЕХ остава да бъде извършено това придобиване и да се търсят пътища за частично възстановяване и продължаване на дейността".

„Преди малко повече от година като кандидат народен представител тук поех щафетата от Георги Божинов, сега му я връщам, но бързам да кажа, че част от моето сърце и в миналото, и в бъдещето остава във Враца", обяви Стоилов.
Георги Божинов на свой ред обясни, че преди години двамата с Янаки Стоилов са отстоявали два важни за развитието на Северозапада проекти - моста под „Петрохан" и скоростния път Видин - София.

„Тогава от двата приоритета остана един - пътят от Видин до София с четирите лота". Търговете за най-невралгични лот - „Мездра - Ботевград" бяха насрочени. На 14 август временното правителство отмени избора на изпълнител и процедурата за строителен надзор. Вместо това пусна едно сладникаво съобщение как тези пари ще отидат за магистралата, как Варна не може да съществува без „Хемус" и как за тези четири Лота ще се търсят пари от национално финансиране и Европейската банка за развитие.

Това е абсолютно неприемливо! Защото ако всяко правителство сменя приоритетите - това е непоследователност с много сериозни последствия.

Поради тази причина водачите от Коалицията от трите региона ще организират остър протест за пренасочване на средствата за този приоритет. А допълнителното финансиране, което ще се търси, да се насочва към магистралата.

Божинов коментира и подписаното споразумение за строеж на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй". „Последните дни като член на борда на АЕЦ ми дадоха възможност да изпитам силния натиск на корпоративните интереси на огромните групировки".

В предстоящата кампания да се избират политики, не персони, призова втората в листата Цветелина Дамяновска. Тя също обърна внимание на важността на военното поделение за Враца и Северозапада. „Имам съмнения, че ако „БСП - лява България" не успее да сформира самостоятелен кабинет, това ще остане само едно добро намерение...Хората тук имат спешна нужда от работни места и от доходи, затова ни е нужна социална, лява политика."

Политическите сили, които издигнаха кандидати за депутати от региона да обявят своите позиции по двата най-важни въпроса за Северозапада - спирането на изграждането на пътя Видин - София и възстановяването на военното поделение, поиска накрая областният председател на БСП Делян Дамяновски.