Социалистите намират за „по-разумно” да не влизат в управленска коалиция
Социалистите намират за „по-разумно” да не влизат в управленска коалиция / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Социалистите намират за „по-разумно” да не влизат в управленска коалиция
75492
Социалистите намират за „по-разумно” да не влизат в управленска коалиция
  • Социалистите намират за „по-разумно” да не влизат в управленска коалиция

Без да бъдат категорични, социалистите намират за „по-разумно” да не влизат в управленска коалиция и да останат в опозиция. Това стана ясно по време на заседание на Националния съвет на БСП, което приключи малко след 19:00 ч.

Дискусията е била много гореща и разпалена заради обсъжданите причини за изборните резултати, както и очакваните промени в Изпълнителното бюро на партията. Това заяви Атанас Мерджанов, който излезе по-рано от закритото заседание на Националния съвет. Той призна, че много въпроси са били повдигнати, включително и за оставката на Миков, но било преценено, че емоциите не са най-верният тон в ситуацията. Въпреки това промени в ръководството на партията ще има, но след формирането на парламентарната група на БСП.

Кой ще ръководи екипа за разговори с ГЕРБ

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов ще ръководи екипа от страна на БСП за участие в разговорите с ГЕРБ в понеделник от 10:00 ч. в Народното събрание. В групата за консултациите ще бъдат още Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

Мандатът на групата ще бъде преди всичко подчертаване на загриженост за състоянието и проблемната ситуация, пред която се намира 43-то Народно събрание, посочи Мерджанов.

Имаме ясен мандат и той се основава на нашата предизборна програма и платформа, която се заключва в нашите 12 червени линии, посочи той.

Мерджанов: Ние сме опозиция, така повели волята на българския избирател

Мерджанов коментира, че е по-разумно да останат в опозиция, защото вотът на хората е бил красноречив. Това не означава че няма да участваме с експертни становища по важни въпроси, допълни той.

"Ние сме опозиция, така повели волята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно, т.е. ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката, на финансовата система", добави той.

"Готови сме да обсъждаме и вариант на декларация в Народното събрание, която да засяга основните проблеми пред страната, които бъдещото правителство трябва да реши", каза още Атанас Мерджанов.

Дали обаче е възможно БСП, дори и в опозиция, да подкрепи кабинет на ГЕРБ, той заяви: че е много важно какъв ще бъде този кабинет, с каква програма ще излезе, дали ще бъде кабинет на малцинството, дали ще бъде подкрепен от едно подчертано дясноцентриско представителство в Народното събрание.

Мерджанов допълни, че депутатите на БСП и ГЕРБ все пак не могат да осигурят стабилно управление.

Социалистите намират за поразумно да не влизат в управленска коалиция
netinfo

Очакват се промени в Изпълнителното бюро

На Националния съвет на БСП са обсъждани най-вече причините за изборните резултати и предстоящите разговори с ГЕРБ.

Без съмнение промени в Изпълнителното бюро ще има и те ще бъдат предложени от председателя в близко време, посочи Мерджанов. Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група, с оглед да няма дублиране на функции между ръководството на партията и на групата, добави той.

Анализи и равносметки

Като причини за тежката загуба Атанас Мерджанов посочи лошото организационно състояние, неубедителното представяне на БСП във властта в коалиционно управление, много занемарена работа на местните регионални структури, пропуски в местната изпълнителна власт.

Този резултат - около 505 000, при положение че на книга се водим около 150 000 членска маса, също звучи достатъчно тревожно и неубедително, посочи говорителят на БСП. По думите му практически един партиен член е работил за привличането на трима - максимум четирима гласоподаватели, което е крайно неудовлетворително.

От левицата гледат позитивно и на промени в Изборния кодекс, защото показал недъзи.

Социалистите намират за поразумно да не влизат в управленска коалиция
netinfo

От своя страна, Георги Кадиев поиска пълна оставка на изпълнителното бюро като „морален акт" и оставка на националния съвет.

Преди началото на пленумът бившият лидер на БСП Сергей Станишев коментира, че "най-глупаво е да се самоизбием като партия, винаги е имало такива рефлекси в БСП, особено след тежка загуба". Той посочи, че по-важно от анализа на конкретните причини за изборния резултат на БСП е какво ще се прави от тук нататък.

Социалистите намират за поразумно да не влизат в управленска коалиция
netinfo

Социалистите намират за поразумно да не влизат в управленска коалиция
netinfo