Кадиев: И Господ не може да оправи БСП за три месеца - Миков има още един шанс
Кадиев: И Господ не може да оправи БСП за три месеца - Миков има още един шанс / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кадиев за резултата на БСП
75525
Кадиев за резултата на БСП
Ще има ли правителство с премиер Борисов
  • Кадиев за резултата на БСП
  • Ще има ли правителство с премиер Борисов

Ще бъде огромна грешка и е възможно да се стигне до протести още в първите дни на новото Народно събрание, ако партиите решат да премахнат възможността за гласуване с преференция на изборите. Това коментира в интервю за Дарик Георги Кадиев от БСП, който ще влезе в парламента тъкмо заради личния вот на близо 6 000 гласували за него в един от софийските избирателни райони. Кадиев смята, че даже трябва да се свали на 5 процента прагът за пренареждане на листите с преференциален вот.

Настоявайки за промени в ръководството на БСП, които председателят Михаил Миков да направи бързо, Георги Кадиев подчерта, че единствената му амбиция е да бъде силен народен представител, а не търси място в Изпълнителното бюро на партията, нито се бори за лидерския пост.

Без преференции БСП щяла да има още по-лош резултат

„Смисълът на преференцията е, че за да гласуваш за някого, ти първо трябва да харесаш неговата партия. И ако нямаше преференция, резултатът на БСП можеше да е още по-лош", коментира той.

Георги Кадиев посочи, че с 15,4% резултат на изборите и 39 мандата в НС, очевидно БСП не може да бъде силна партия. „Затова се дразня, че не правим никакви промени, защото ако тези промени ги бяхме направили през 2009г., когато загубихме много, ако ги бяхме направили дори сега след евроизборите, днес нямаше да сме на това ниво. И ако, не дай Боже, да няма правителство и да има нови избори след два-три месеца, резултатът ни ще бъде още по-лош", заяви той.

По думите му е трябвало да се смени веднага Изпълнителното бюро на партията като „акт на приключване на една епоха на Станишев" и влизане на БСП в друг период. „Един от големите проблеми на БСП е това, че никога няма лична отговорност за никого. Дори на последния пленум имаше доклад на председателя за причините за загубата и вътре няма нито едно име", каза още Георги Кадиев. Според него при констатиране на колективна вина, всъщност се оказва, че никой не е виновен за изборната загуба.

Тезата за „постепенна промяна" в БСП не вършела работа

„Чувам, че ще има някакви промени, но те щели да бъдат тепърва, щели да се обсъждат, да се обмислят, тезата за постепенни промени не върши работа - загубили сме 50 на сто от електората си за една година, какво друго можеш да направиш в такъв случай, освен рязка промяна?!?", коментира още избраният за депутат. Той допълни, че БСП не може да бъде партия на „аристокрация или на хора, абонирани винаги за първото място в листите".

„Единствената причина да не искаме оставката и на председателя на БСП след тези избори е това, че той е на този пост от три месеца. И Господ да е, той не може да оправи БСП за това време - Миков има правото на още една грешка, нека така да го наречем", каза Георги Кадиев.

Според него БСП е трябвало да направи вътрешнопартийно допитване за това дали и за какво да преговаря с ГЕРБ. „Никой от нас няма мандат от хората. Нямало време за такова допитване. Съжалявам, че не го направиха, защото не зная за какво да преговаряме с ГЕРБ сега", допълни той.

Кадиев направи уговорката, че в момента тезата на БСП за отреденото й място на опозиция е далеч по-удобна за партията. Според него една коалиция с ГЕРБ в тази ситуация би направила от БСП „присъдружна организация".

Изходът бил „програмен кабинет" с мандат за година или две

Програмно правителство с няколко точки за изпълнение и ясен мандат до местните избори догодина или до президентските през 2016-та година е единственият изход според Георги Кадиев.

„Реформи се правят с много силна подкрепа - подкрепата на ГЕРБ е 15 процента от всички избиратели, за реформаторите е 3-4 на сто от всичките гласоподаватели. Изходът е програмно правителство с няколко точки, които трябва да бъдат изпълнени и избори 2 в 1 догодина заедно с местните избори, или пък през още една година - нов вот заедно с президентските избори", обясни тезата си Кадиев.

Според него проблем ще изникне още в началото на работата на този парламент около казуса кой да бъде председател на НС. „Представям си, когато се стигне до решения за КТБ, за актуализация на бюджета - тогава как ще се стига до коалиция, за мен е пълна загадка", подчерта депутатът. Тогава няма да има един „златен пръст", а ще има „различни златни пръсти", смята той.

Изходът според Кадиев е в програмен кабинет, което обаче означавало, че Бойко Борисов няма да е премиер, нито който и да е от партийните лидери. „Тук вече опираме до искането на ГЕРБ те да посочат премиер от позицията на спечелилите изборите. Според мен няма да успеят да съставят правителство по този начин", допълни той.