Социалистите ще отидат на разговори с ГЕРБ, ако бъдат поканени
Социалистите ще отидат на разговори с ГЕРБ, ако бъдат поканени / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Социалистите ще отидат на разговори с ГЕРБ, ако бъдат поканени
75693
Социалистите ще отидат на разговори с ГЕРБ, ако бъдат поканени
  • Социалистите ще отидат на разговори с ГЕРБ, ако бъдат поканени

Социалистите ще отидат на разговори с ГЕРБ, ако получат покана, но така и не стана ясно категорично ли остават в опозиция. От думите на лидера на БСП Михаил Миков не стана ясно възможно ли е партията да отстъпи от позицията си.

Председателят на социалистите допълни, че е готов лично да се включи в разговорите стига това да  направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

БСП можела да седне на масата на преговорите с ГЕРБ, но тя да не се разбира като софра, а като отговорност и принципност на всяка политическа сила, стана ясно от думите на лидера на социалистите Михаил Миков.

По въпроса дали ще останат в опозиция отговорът беше лаконичен: „Към какво правителство ще отидем, ще видим когато се връчи мандат. Мандатът ще се връчи, когато се учреди Народното събрание. Сега сме в етап предварителни консултации. Голямата фрагментация не означава високо представителство, защото си спомняте в условията на каква избирателна активност протекоха изборите. А когато социално-икономическата обстановка е такава като днешната, или като това, което ни предстои, е добре всеки да си дава сметка за представителността на органите, които ще трябва да преведат страната през следващите месеци и години”.

След като така и не стана ясно дали БСП категорично ще остане в опозиция, Миков обясни, че социалистите не искат постове и такъв въпрос на този етап не е обсъждан и не е актуален.

Социалистите ще отидат на разговори с ГЕРБ ако бъдат поканени
netinfo
Вчера след заседание на партийния си състав ГЕРБ обяви, че ще проведе втори кръг на консултациите за коалиционни партньори с четири политически сили - БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

„Решихме да проведем тази седмица още едни консултации с четирите партии. Реформаторите на първо място. Единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които имат там. Аз съм твърдо „за” единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем. Още повече, че техните лидери обявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам различния. След Реформаторите е БСП, Патриотите и АБВ. Това е предложени на преговорния екип”, заяви Борисов пред журналисти.

На отделни срещи с лидерите на партиите ще се решават и министерските места. Още едни избори до Коледа остава най-крайният вариант за страната, коментира Бойко Борисов.

През миналата седмица ГЕРБ проведе срещи за бъдещото управление на страната с всички партии в новия парламент. От ГЕРБ откриха общи позиции по голяма част от темите с Патриотичния фронт и АБВ. Съвпадат позициите им и с Реформаторския блок. Притеснението на ГЕРБ обаче остава стабилността на политическото обединение.