Внукът на Георги Димитров смята за грешка събарянето на мавзолея
Внукът на Георги Димитров смята за грешка събарянето на мавзолея / снимка: sxc.hu
Внукът на Георги Димитров смята за грешка събарянето на мавзолея
75695
Внукът на Георги Димитров смята за грешка събарянето на мавзолея
  • Внукът на Георги Димитров смята за грешка събарянето на мавзолея

Мавзолеят на Георги Димитров не трябваше да бъде събарян. Това заяви в интервю за Дарик внукът на комунистическия ръководител, който носи името на дядо си.

Мавзолеят в центъра на София е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на Георги Димитров. През 1990 г. правителството на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните останки от мавзолея и тяхното погребване, а девет години по-късно сградата е разрушена. Внукът на комунистическият вожд също се занимава с политика и беше кандидат номер 10 в една от столичните листи на БСП.

Внукът на комунистическият ръководител признава, че в обществото все повече се засилва носталгията по времето преди ‘89 г., но има обяснение за причините.

„Носталгията е силна, защото се вижда разликата в последиците от един сняг 2 см преди 89 и след 89-та. Всички тези наводнения - в Мизия, в Аспарухово. Виждате един дъжд какво направи. Това би било невъзможно в ония времена. Причината е в раздаването на всичко на концесия, приватизация, особено малките язовири”, коментира наследникът на Вожда. 

Димитров мисли, че събарянето на мавзолея на дядо му е грешка, макар че семейството му приема този развой на събитията като по-добрият.

„Почти всички, без най-талибански настроените реформатори, смята, че мавзолеят можеше да остане. Съвсем друг е въпросът за самия Георги Димитров. Нашето семейство винаги е смятало, че мястото на Георги Димитров е там, където е и народът, и на този и на онзи свят”, споделя внукът.

Внукът на комунистическия вожд не крие симпатиите си към Русия, нарича Владимир Путин най-силният политик на световната сцена и дори на шега предлага преди изборите руският президент да поведе няколко листи на БСП.