БСП отново каза не на ГЕРБ, Борисов е притеснен за кабинета
БСП отново каза не на ГЕРБ, Борисов е притеснен за кабинета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БСП отново каза "не" на ГЕРБ, Борисов е притеснен за кабинета
75803
БСП отново каза "не" на ГЕРБ, Борисов е притеснен за кабинета
БСП отново каза "не" на ГЕРБ, Борисов е притеснен за кабинета
  • БСП отново каза "не" на ГЕРБ, Борисов е притеснен за кабинета
  • БСП отново каза "не" на ГЕРБ, Борисов е притеснен за кабинета

БСП остава в опозиция и няма да участва в правителство, съставено с мандата на ГЕРБ, заяви лидерът на партията Михаил Миков след днешната му среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Миков е отхвърлил предложението на Борисов БСП да поеме председателския пост в Народното събрание, в замяна на подкрепа на бъдещия кабинет.

Въпреки това БСП ще бъде отговорна при вземането на решения по тежките за страната проблеми, заяви Михаил Миков. От своя страна Бойко Борисов предложи да бъде направена нова среща на лидерите на всички парламентарно представени партии и допусна вариант за избори 2 в 1 - за парламент и местна власт през 2015-а година, ако не бъде съставено стабилно правителство.

Двамата лидери се обединиха в искането си за незабавна смяна на ръководството на БНБ във връзка с бездействието относно казуса с Корпоративна търговска банка.

Лидерът на БСП Михаил Миков благодари на ГЕРБ за отправеното предложение, но посочи, че дори в опозиция партията може да бъде отговорна към решаването на проблемите в държавата: „Само участие в коалиция, ще бъде разчетено твърде странно от българските избиратели".

БСП отново каза "не" на ГЕРБ Борисов е притеснен за кабинета
netinfo

След този отговор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази още по-силната си тревожност от съставянето на стабилно правителство: „Фигури в Реформаторския блок карат останали партии да бъдат много тежко настроени срещу тях. От друга страна условията на Реформаторите по никакъв начин да не се търси широка коалиция - между двете леви и двете десни партии и Патриотите, задължително поставено условие от тях, с което аз се съобразявам, ни праща в парламента с едно правителство на малцинство".

Проблем остава и отказът на лидерите на евентуалните коалиционни партньори да участват в бъдещия кабинет: „Споделената отговорност означава лидерите вътре в правителството. Там се решават нещата и се изпълняват програми. В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някаква правителство тип „Орешарски", заковаваме датата 1 юли 2015, за да имаме време да направим избори 2 в 1, за да не харчим пари и дотогава не се занимаваме с политическо говорене".

Този вариант ще бъде обсъждан с всички партийни лидери на среща, която ще се проведе утре или във вторник.

Възможно най-бързо трябва да се пристъпи и към смяна на управителния съвет на БНБ или поне на управителя и подуправителя, заради продължаващата криза с КТБ.

„Не мога да си представя 4,2 млрд. лева така ще се изпарят и всичкото това в рамките на месец, защото БНБ е дала на банка „Виктория" лиценз, че КТБ тогава е била в добро състояние".

Двамата лидери отказаха да посочат име на кандидат за нов управител.

БСП отново каза "не" на ГЕРБ Борисов е притеснен за кабинета
netinfo