Цацаров иска имунитета на поне петима депутати
Цацаров иска имунитета на поне петима депутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цацаров иска имунитета на поне петима депутати
75918
Цацаров иска имунитета на поне петима депутати
  • Цацаров иска имунитета на поне петима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на не по-малко от 5 депутати от новия парламент.

В момента се извършва проверка на всички народни представители за висящи дела от общ характер. В зависимост от резултатите от тази проверка, ще бъдат направени съответните искания.

„Етапите са проверка, преценка за наличие на основание за спиране на наказателно производство. След което идва съответното искане. За двама, мисля, че се знае със сигурност. Мисля, че ще се стигне до искания, свързани с не по-малко от 5 народни представители. Исканията ще бъдат направени за всички народни представители, заедно за всички, за които са налице такива предпоставки. Няма да се правят избирателно по лица, дела и по време. Към настоящия момент става дума за лица, които фигурират в регистрите на прокуратурата. За да може да се направи такава проверка и да се отправи искане към парламента, трябва да се прецени цялото наказателно производство, а не просто запис в регистъра", обясни главният прокурор.

По думите му има лица, които са депутати за втори и трети път. Има и представител в Европейския парламент.

Двамата, за които вече се знае, че би трябвало да им се иска имунитета, са Цветан Цветанов и Волен Сидеров. Спрегна се и името на бившия лидер на БСП Сергей Станишев. В момента се прави проверка на всички народни представители за образувани висящи дела от общ характер. Тя се очаква да приключи след около 10 дни и в зависимост от резултатите от нея ще бъдат направени искания за снемане на имунитет.