Чакаме Брюксел да размрази 700 млн. лв. за екопроекти
Чакаме Брюксел да размрази 700 млн. лв. за екопроекти / снимка: БГНЕС
Чакаме Брюксел да размрази 700 млн. лв. за екопроекти
75936
Чакаме Брюксел да размрази 700 млн. лв. за екопроекти
  • Чакаме Брюксел да размрази 700 млн. лв. за екопроекти

Близо 700 млн. лева ще получи страната ни от Европейската комисия по Оперативна програма „Околна среда",след като плащанията бъдат възстановени през ноември, потвърди пред Дарик ресорният заместник министър Атанаска Николова. До този момент програмата има около 400 млн. лева задържани средства, отделно от това държавата е поискала още 300 млн. лева, които вече са разписани от комисията, поясни още Николова. По думите й от август до сега държавата е отпуснала 400 млн. лева от бюджета, за да може работата по проектите от оперативната програма да продължи.

След като вицепремиерът по управление на евросредствата Илияна Цанова съобщи, че през ноември се очаква да бъдат пуснати спрените плащания по Оперативна програма „Околна среда", от екоминистреството очакват близо 700 млн. лева да бъдат изплатени от Еврокомисията до края на годината, които да бъдат пренасочени към бенефициентите на проектите, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.
"Към момента ОП "Околна среда" има малко над 400 млн. задържани средства поради временно спиране на разплащания от страна на ЕК. Отделно от това сме подали доклад сертификат за нови над 300 млн., които вече са минали през проверките на одитния и сертифициращия орган и са подадени към Европейската комисия", каза тя.

След като бяха замразени плащанията, държавата отпусна финансиране на проектите. По думите на зам.-министър Николова средствата са били разпределени предимно към общините, които са и основните бенефициенти по програмата.

"Изключително активно в последните месеци се работи с общините. От август до този момент са разплатени над 400 млн. лв.", каза Николова.

Европейската комисия ще продължава да следи активно работата на Управляващия орган, а през следващата година предстои и началото на новата оперативна програма до 2020-а година.