Надзорният съвет на НЗОК одобри бюджет от над 3,1 млрд. лв. за 2015 г.
Надзорният съвет на НЗОК одобри бюджет от над 3,1 млрд. лв. за 2015 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Надзорният съвет на НЗОК одобри бюджет от над 3,1 млрд. лв. за 2015 г.
76611
Надзорният съвет на НЗОК одобри бюджет от над 3,1 млрд. лв. за 2015 г.
  • Надзорният съвет на НЗОК одобри бюджет от над 3,1 млрд. лв. за 2015 г.

Новите болници да бъдат финансирани от Здравната каса не веднага след появата си, а от началото на годината след тази, в която са получили лиценз. Това предложение на здравния министър д-р Петър Москов е подкрепил Надзорният съвет на Здравната каса, стана ясно след поредното извънредно заседание на съвета. Целта е разходите за новите лечебници да могат да се планират в предстоящия бюджет на касата и да не се стига до дефицит.

Надзорният съвет прие бюджета на институцията за следващата година.

Предвиждат се 325 млн. лв. повече от парите, които бяха планирани за тази година, като общият размер на средствата възлиза на 3,155 млрд. лв.

След редица извънредни заседания Надзорният съвет прие проекта за бюджет на Касата за 2015-а година. Единствено представителите на работодателите в съвета са гласували против предложения бюджет, а вероятната причина е фактът, че и догодина държавата няма да внася в пълен размер здравните осигуровки на категориите хора, които осигурява, коментира председателят на съвета Кирил Ананиев: „Това е първият бюджет от 5 години насам, който се базира на фактически извършените разходи от предходната година. Тази година ние няма да завършим с преразход и ще започнем начисто за първи път от 5 години".

Както вече стана ясно за следващата година са заложени със 150 млн. лв. повече приходи от надсъбрани здравни вноски. Според Ананиев, в случай, че приходите не могат да бъдат събрани „държавата осигурява трансфер към НЗОК, което да гарантира разходите, които са одобрени със закона".

Все още обаче не може да се каже дали и колко нови лекарства и клинични пътеки ще може да поеме Здравната каса от следващата година. Тъй като бюджетът на Касата за 2015-а е същият като тазгодишния, ако към него сметнем и актуализациите, единственият начин да се увеличи пакетът от дейности, които институцията покрива, е с оптимизиране на харчовете.

Здравният министър е предложил мерки за подобно оптимизиране, но само една от тях стана известна: „Tой предлага, а и ние сме го заложили в проекта на закона за бюджета - тези болници, които искат да бъдат финансирани чрез НЗОК, но им е даден лиценз за дейност след 1 януари 2015 година, това да стане от 2016 година. Тъй като бюджетът се прави при едни условия, ние нямаме възможност за маневреност през следващата година".

Ананиев бе категоричен, че промени в списъка с лекарства, които касата покрива, ще има. Те обаче се очаква да станат известни в следващите дни.