Стартира изграждането на сектор за онкологични заболявания в кърджалийската болница
Стартира изграждането на сектор за онкологични заболявания в кърджалийската болница / netinfo
Стартира изграждането на сектор за онкологични заболявания в кърджалийската болница
77018
Стартира изграждането на сектор за онкологични заболявания в кърджалийската болница
  • Стартира изграждането на сектор за онкологични заболявания в кърджалийската болница

Днес в болницата в Кърджали бе даден старт на изграждането на високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологични заболявания. По този повод тук пристигна заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, заедно с координатора на проекта Стойка Таскова.

По време на пресконференция, в която участваха и народният представител Цвета Караянчева и областният управител Илия Илиев, бяха представени параметрите на проекта, неговите цели и задачи.

Проектът е на стойност близо 4 милиона лева и е стартирал още през 2011 година, но по време на правителството на Орешарски е бил замразен.  Основната му цел е да се подобри и модернизира здравната инфраструктура в болницата в Кърджали чрез въвеждането в експлоатация на медицинско оборудване за прилагане на високотехнологични болнични дейности по отношение на диагностиката и лечението на онкологични заболявания. Бяха изнесени данни, според които средногодишния брой на онкоболните в Кърджалийска област е 17 000.

Високотехнологичния сектор е от изключително значение за Кърджалийска област, тъй като най-близката болница за онкологични заболявания се намира в Хасково, подчерта в изказването си директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам персенски изрази притеснения, че преговорите от българска страна по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ още не са финализирани. По думите му екип от здравното министерство вече е разговарял с  представители на Европейската комисия, от които разговори станало ясно, че  българските здравни власти не са отстоявали докрай своята теза в приоритетите си. „Въпреки това се надявам, че през следващите месеци ще можем да използваме ресурса, който предлага програмата”, каза Персенски.