МВР: Сертов е знаел, че ще бъде заснет на границата и не се е криел
МВР: Сертов е знаел, че ще бъде заснет на границата и не се е криел / снимка: БГНЕС
МВР: Сертов е знаел, че ще бъде заснет на границата и не се е криел
77069
МВР: Сертов е знаел, че ще бъде заснет на границата и не се е криел
  • МВР: Сертов е знаел, че ще бъде заснет на границата и не се е криел

Петко Сертов е знаел, че е заснет от камерите на границата с Гърция и не се е криел.

Това стана ясно от изявление на цялото професионално ръководство на МВР, което регулярно дава информация по случая от две седмици насам.

Главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров заяви, че качеството на камерите на граничния пункт „Кулата" са с много лошо качество, но от записите, които са събрани до момента, може да се направи обосновано предположение, че Сертов е отишъл в Гърция. Къде обаче е в момента бившият шеф на ДАНС, както и каква е причината за изчезването му, засега не е ясно.

Щателното издирване, което МВР извършва от 6-ти декември до момента, е установило почти със сигурност, че мистериозно изчезналият бивш шеф на ДАНС е напуснал страната и е отишъл в Гърция. Това се е случило около 18:30 часа, ден преди преди съпругата му да го обяви за издирване.

„В 18:30 ч. автомобил от същия цвят, марка и модел е засечен от камерите на старото КПП - Кулата. От автомобила слязъл мъж, отговарящ на възрастта и визията на г-н Сертов, със сходна походка", коментира зам.-главният секретар на МВР Георги Костов.

Той обясни още, че Сертов не е бързал и на два пъти е спирал да пазарува от безмитните магазини на границата. На влизане в колата е запалил цигара, от което вътрешността на автомобила се е осветила, и е станало ясно, че той е пътувал сам.

До момента са разпитани 27 души от близкия кръг на Сертов, сред които приятели, роднини и бизнес партньори. Всички те свидетелстват, че Сертов не е имал конфликти или противоречия, заради които да е станал обект на престъпление. Зам.-директорът на столичната полиция Христо Терзийски заяви, че Сертов е бил консултант в три фирми от енергийния сектор:

„Имал е служебни взаимоотношения с 3 юридически лица, като при работата с неговите близки и познати - тези 27 лица, не сме установили основания и причини да пътува до Гърция".

Установено е със сигурност, че Сертов е разполагал с 4080 евро в брой, обменени на 5 декември в София. Той не е взел със себе си никакви банкови карти и не е установено до момента да е имало движение по сметките му. Според разследващите пътуването му в Гърция би могло да бъде свързано както с лични, така и с бизнес интереси, за които обаче към момента няма никакви категорични сведения. Ръководството на МВР не изключи и възможността Сертов вече да се намира в която и да е друга страна от ЕС.