Парламентът разглежда промените в пенсионното осигуряване
Парламентът разглежда промените в пенсионното осигуряване / снимка: БГНЕС, архив
Парламентът разглежда промените в пенсионното осигуряване
77077
Парламентът разглежда промените в пенсионното осигуряване
  • Парламентът разглежда промените в пенсионното осигуряване

Парламентът днес ще разгледа промените в пенсионното осигуряване. Спорове между работодатели и синдикати предизвика свободното право на избор между НОИ или универсален пенсионен фонд. Работодателските организации постигнаха обединение срещу предложените промени, а от Българската стопанска камара поискаха и вето от президента на промените в Кодекса за социално осигуряване. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че е склонен на компромиси.

Промени в пенсионното осигуряване предвижда Кодекса за социално осигуряване към бюджета на Държавното обществено осигуряване, който предстои да бъде разгледан от народните представители в пленарна зала.

Според промените имаме право на избор, но то е еднократно тоест ако се осигуряваме и сме избрали да внасяме само в НОИ после не може да се прехвърлим в някой от частните пенсионни фондове докато ако имаме вноска в универсален пенсионен фонд него можем да сменяме.

Синдикатите подписаха Меморандум с правителството и подкрепиха това предложение на ГЕРБ, но работодателите не. Вчера обаче от Българската стопанска камара изпратиха писмо до президента с искане на вето върху промените в Кодекса за социално осигуряване. От КРИБ не бяха категорични и след среща с финансовия министър Владислав Горанов заявиха, че ще подкрепят меморандума в по-голямата му част.

Стана ясно обаче че и КРИБ се присъединиха към останалите работодателски организации и  окончателно са се обявили срещу промените в пенсионния модел. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че е готов на отстъпки за пенсионното осигуряване.

Замразяване на възрастта за пенсиониране, но увеличение с четири месеца на осигурителния стаж още предвижда законопроeкта за бюджет на държавното обществено осигуряване за догодина. 2600 лева ще бъде максималният осигурителен доход за всички осигурени лица, а минималният за земеделските производители и тютюнопроизводителите става 300 лева.

В дневния ред на народните представители е включен както бюджета на Здравна каса общо по приходи и трансфери над 3 млрд. лева, така и държавният бюджет с заложени параметри от таван на дълга 8,1 млрд. лева, икономически ръст 0,8%, дефицит 3% и увеличение на минималната работна заплата от Нова година на 360 и от средата на годината на 380 лева.