Лекарите с условия пред Здравната каса, за да подпишат рамковия договор
Лекарите с условия пред Здравната каса, за да подпишат рамковия договор / снимка: БГНЕС, архив
Лекарите с условия пред Здравната каза, за да подпишат рамковия договор
77129
Лекарите с условия пред Здравната каза, за да подпишат рамковия договор
  • Лекарите с условия пред Здравната каза, за да подпишат рамковия договор

След като днес лекарите бяха помолени от здравния министър д-р Петър Москов да подпишат рамков договор за следващата година, от Лекарския съюз взеха решение да го направят само при условие, че до последния работен ден от годината Здравната каса изпълни няколко конкретни техни искания. Сред тях са увеличаване на цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет, като завишението е в размер на около 6 млн. лв.

Лекарите искат също така и да се вдигнат средствата, които касата заплаща за профилактични прегледи и за направления. Проблемът според председателя на съсловието д-р Цветан Райчинов е, че няма кога надзорният съвет на касата да се събере отново, за да гласува въпросните промени.

Решението на лекарите бе взето на 62-и извънреден събор на съсловната организация, който се проведе в столицата. Още с откриването му здравният министър д-р Петър Москов призова делегатите да подкрепят рамковия договор за следващата година.

„Моята молба и настоятелен призив към събора е да дадете мандат на ръководството на лекарския съюз да подпише рамков договор и да влезе като страна в споразумението за стабилност през следващата година”, обърна се министърът.

По-късно министърът успокои, че пари за болниците през 2015 г. ще има.

„Българските болници ще разполагат през следващата година с 95% всичко, което са фактурирали в рамките на тази 2014-а, която беше свързана с много големи преразходи навсякъде. Липсата на контрол поставя ясния въпрос за начина, по който работи надзора на касата през начина, по който се назначават директорите на районните каси”, каза Москов.

В заседателната зала обаче се породиха спорове по въпроса трябва ли да се подписва рамков договор, при все, че той не удовлетворява напълно лекарите.

„Искате да направим едно политическо гласуване. Ако дадем мандат да подпишете договора без да знаем за какви стойности става въпрос, съгласяваме се с всички тези нарушения в законодателството, правим реверанс пред правителството, пред министъра и т.н. Ако пък не го подпишем, сме щели да бъдем вън от играта и още по-лошо. Как да гласуваме”, заяви един от делегатите на съвета.

Накрая от съсловната организация взеха решение да подпишат рамков договор ако до 29 декември касата изпълни определени техни искания. Председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обаче уточни, че вероятността да не бъде подписан договор е много голяма.

„Току-що разбирам и от самата каса, че няма механизъм, по който да се събере надзорния съвет. Остават около 4-5 работни дни, и ако те не се съберат ще е практически отказ на касата от преговори и решение. Според закона ние трябва да подпишем НРД до последния ден на тази година, а на 30 декември кой мислите ще бъде тук”, коментира д-р Райчинов.

Решението на лекарите и техните искания бяха изпратени днес до Здравната каса.