Дилов-син: Бареков, ако иска, да се омъжи за Радан Кънев, само че не и от наше име
Дилов-син: Бареков, ако иска, да се омъжи за Радан Кънев, само че не и от наше име / снимка: БГНЕС
Дилов-син: Бареков, ако иска, да се омъжи за Радан Кънев, само че не и от наше име
77152
Дилов-син: Бареков, ако иска, да се омъжи за Радан Кънев, само че не и от наше име
  • Дилов-син: Бареков, ако иска, да се омъжи за Радан Кънев, само че не и от наше име

„До края на февруари „Български демократичен център" трябва да заяви ясно продължава ли да съществува и в какъв състав - това е и времето, през което „България без цензура" трябва да реши дали става предсказуем политически субект или продължава да бъде телевизионно предаване, което зависи от настроенията на своя водещ Николай Бареков". Коментарът в ефира на Дарик е на Любен Дилов-син, който беше избран за говорител на БДЦ.

В събота в предаването на Дарик „Годината" Бареков оттегли публично подкрепата си за БДЦ и за депутатите от групата, които са подкрепили спорните промени, свързани с вноските за втора пенсия. В интервю за Дарик Любен Дилов-син коментира отношенията между парламентарната група и лидера на „България без цензура".

"Това е едно простичко решение, което идва да рече, че господин Бареков просто не говори от името на всички партии в коалицията. Те са седем. И не говори от името на парламентарната група. Има предизборно споразумение, което действа. А иначе господин Бареков е в състояние и е в правото си да има всякакви предпочитания и всякакви заявки. Той онзи ден ни изненада, че ще правим опозиционен блок с Радан Кънев, при положение че Радан Кънев е председател на една от управляващите партии. И това беше доста странно за нас. Той е в правото си, ако иска, и да се омъжи за Радан Кънев, но не от наше име, от името на всички други хора, които са в тази коалиция", каза Дилов-син.

Говорителят на БДЦ посочи, че ако "не бил сработил планът" да се разделят с ВМРО, не са били "минирани тогава доста добре вървящите преговори с Патриотичния фронт", сега в парламента е щяло да има една много сериозна обща парламентарна група. Но в политиката "ако" нищо не означава, коментира той.

"Това са спокойни неща. Известна нотка на истеричност внася самият Николай, но това е негов маниер, негов стил. ББЦ трябва да реши нещо просто според мен - дали тя става предсказуем, управляем политически субект, който се движи по принципите на демократическия централизъм, или продължава да бъде телевизионно предаване, което зависи от настроенията и абстиненциите на своя водещ", каза Дилов-син.

Той сподели наблюдението си, че Николай Бареков твърде често говори само от свое име. "Което не е лошо. Някои от неговите съждения са верни, правилни, бихме ги подкрепили. Други са неразбираеми, най-малкото не са обсъждани с нас. Достатъчно ясно сме заявили нашата опозиционност. Много е смешно това постоянно повтаряне "Ама ние сме в опозиция, ние сме в опозиция". Аз имам чувството, че когато господин Бареков получи поредния SMS с някакъв отказ от господин Борисов, той веднага притичва до най-близко разположения електронен сайт, за да заяви, че е опозиция", коментира Дилов-син.

Предстои съвсем ясен хоризонт за формацията Български демократичен център - края на февруари, в който тя трябва да заяви на обществото продължава ли да съществува, с каква част от досегашните си ангажименти, каза говорителят й. По думите му това е подходящо време, в което "България без цензура" да вземе своите отговорни решения. "Ние няма да се разсърдим каквото и решение да вземат", категоричен е Дилов-син.

„Ако се отворят досиетата „КТБ", предстои голям шок за аудиторията - съвсем различни политически формация, различни от обичайно заподозрените, са били на издръжка на тази банка", каза на въпрос Любен Дилов-син.

Той съобщи, че след Нова година ПГ на БДЦ ще поиска с позиция в НС оставката на управителя на БНБ Иван Искров, като ще потърси подкрепа от останалите народни представили. „Депутатите не могат да го освободят от длъжност, но те трябва да заявят позицията си, защото Искров компрометира окончателно тази институция", поясни говорителят на БДЦ.

Междувременно в поредно изявление до медиите Николай Бареков съобщи, че подава оставка като председател на председателския съвет на Коалиция от партии "България без цензура", която се е явила на парламентарните избори и е излъчи парламентарната група "Български демократичен център".

"Приемете този жест като символ, тъй като коалиция ББЦ де юре и де факто прекрати съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори", се посочва в изявлението. С моето оттегляне от съпредседателския пост партия ББЦ вече не е част от каквато и да е било коалиция в настоящия момент, пише още Бареков. Като допълва, че депутатите от неговата партия остават формална част от групата в НС, но ще гласуват по съвест.