М. Вешим: В нормалните страни не върви занаята на хумористите, а тук сме обречени на дълголетие
М. Вешим: В нормалните страни не върви занаята на хумористите, а тук сме обречени на дълголетие / снимка: БГНЕС, архив
М. Вешим: В нормалните страни не върви занаята на хумористите, а тук сме обречени на дълголетие
77154
М. Вешим: В нормалните страни не върви занаята на хумористите, а тук сме обречени на дълголетие
  • М. Вешим: В нормалните страни не върви занаята на хумористите, а тук сме обречени на дълголетие

Защо хората гледат звездите по телевизията, а не вдигнат глави към небето - този въпрос си задава малкият Християн в новата повест на Михаил Вешим „Заведи ме вкъщи". 10-годишното момче, което живее в дом за деца без родители, попада в телевизионно шоу, после в радиоефира и развенчава собствените си митове за ВИП-персоните от екрана.

С надеждата да има повече деца в България, които да четат качествени книги, Михаил Вешим разказа в ефира на Дарик, че повестта е първият му опит в детската литература.

„Какво значи за една вечер да вземеш едно дете вкъщи. Не е ли това повече показно за другите, а кофти за детето?! Разбира се, това съм го използвал. Повестта е по-скоро за едно дете, попаднало в шоуто и това съм си го мислел винаги - как шоуто може да използва всеки и често пъти използват и деца. Пътят в изкуството е дълъг. Като дете можеш да изгрееш, но дали ще се запази това нещо по-нататък?! А като те вкарат в шоуто, вече шоуто може да направи едно дете нещастно според мен", обясни Вешим.

На въпрос има ли шанс да развенчаем ВИП-овете, които ни произвежда екранът, той сподели, че му си иска да бъдат погледнати от друга гледна точка.

„Какви ВИП-ове са това?! Нали влизат в дома ни всяка вечер с телевизията. На какво ниво е цялата тази работа", запита Вешим.

Винаги съм бил против кампаниите, но от друга страна е хубаво хората да мислят и за тези деца, заяви той. „Трябва всеки от нас да има някакво обществено чувство. Най-добри са кампаниите, в които дарителят остава неизвестен", каза още Вешим.

Откога си мечтая да бъда швейцарски хуморист, който да пише буржоазни смешки за мъжа в гардероба, ама пък няма швейцарски хумористи, каза с усмивка Михаил Вешим.

„Неслучайно „Стършел" остана единственото такова сатирично издание от всички бивши социалистически страни. Ние сме обречени на дълголетие. Затова ни има 25 години от началото на прехода. Всички други вестници изчезнаха от онова време. Остана „Стършел", защото времето го изисква", допълни той.

А за празниците каза: „Повече с близките, по-малко по магазините, по-малко пазаруване, а повече време за себе си и за околните. Топлина, ама не около радиатора, а ...човешка топлина"!