100 млн. лв. не достигат на Здравната каса за лекарства през 2015-а
100 млн. лв. не достигат на Здравната каса за лекарства през 2015-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
100 млн. лв. не достигат на Здравната каса за лекарства през 2015-а
78344
100 млн. лв. не достигат на Здравната каса за лекарства през 2015-а
  • 100 млн. лв. не достигат на Здравната каса за лекарства през 2015-а

Около 100 млн. лв. няма да достигнат на Здравната каса за лекарства тази година. Това е прогнозата на управителя на институцията д-р Румяна Тодорова. Причината е, че расте потреблението на лекарства, а средства в оператния си резерв касата вече почти няма. Информацията д-р Тодорова съобщи след заседание на надзорния съвет на институцията, което се проведе този следобед. Новите правила за финансиране на болниците, според които те ще получат до 95 % от парите, с които са разполагали преди година, ще влязат в сила от началото на март.

Към момента лечебните заведения все още се финансират по миналогодишния принцип и разходи, направени в повече от предварително планираното, им се изплащат след проверка.

След като влязат в сила новите правила обаче бюджетите на лечебниците ще се фиксират. Те ще могат да си позволят да похарчат повече от предвиденото, но през следващите месеци тези пари ще им бъдат удържани. За това ще отговарят районните здравни каси, посочи Тодорова.

„Надзорният съвет все решение, че всеки директор на районна каса трябва да защити на следващия надзорен съвет разпределението по болници. Т.е. да видим, че нашите районни директори най- после започнаха да работят и са се включили активно в работата, а не стоят само да подписват”, обясни шефът на Касата.

Тодорова добави, че е възможно болниците да изхарчат по-голямата част от полагащото им се още през лятото. Тогава ще се наложи да има листи на чакащи пациенти, ще се намаляват и цените на клиничните пътеки.

Намалението обаче се очаква да бъде средно за всички пътеки, а не за някои конкретни. „Страшното за мен е, че няма никакъв резерв. Има едни 110 млн., които са за лекарства мисля, че трябват да бъдат пазени. Имаме около 215 млн. е реалният отчет за онкология в болничната помощ. В бюджета са 175 млн., ето го дефицита. Аз в лекарствата очаквам един сериозен дефицит от поне 100 млн.”, посочи тя.

Като послание към наследника си д-р Румяна Тодорова каза: „Да е изключително толерантен и да използва хората, които работят, а не тези, които са назначение от дадена партия, защото ще съборят Касата”.