Обсъждат оставката на Първанов на 6 март
Обсъждат оставката на Първанов на 6 март / снимка: БГНЕС, архив
Обсъждат оставката на Първанов на 6 март
78345
Обсъждат оставката на Първанов на 6 март
  • Обсъждат оставката на Първанов на 6 март

На 6-ти март ще се проведе заседание на Националния съвет на АБВ, на което ще бъде обсъдената оставката на лидера Георги Първанов.

Това стана ясно след работна среща на депутати от коалицията и ръководството на АБВ.
Първанов стигна до решението да си подаде оставката, след като депутатите му не се съобразиха с позицията на АБВ и гласуваха в подкрепа на идеята на кабинета да изтегли нов заем в размер на 16 млрд. лева.

След продължилата повече от три часа среща Румен Петков не беше разговорлив, но повтори тезата си, че мястото на Георги Първанов е в политиката.

„Не бих искал да коментирам, заявил съм си много категорично позицията, че той не трябва да се оттегля от политиката, той е нужен не само на АБВ, но и на България. Ситуацията очевдино не предполага бурна радост", добави Петков.

Георги Първанов също не изпадна в подробности около ситуацията в АБВ:

„На Парламентарната група вярвам. Това, че някой е изкривил информацията, не е довел докрай изпълненията на политическия съвет, е друга история. Освен това трябва да тълкувате моята оставка като протест срещу това, което става в парламента изобщо. Беше одобрен един дълг, който, както се видя, има кухи, надписани числа, не е добре структуриран. Това го призна и министър Горанов, и то го призна на финала на едно продължително обсъждане, вместо да извадим разчетите, да направим сметките и да покажем нещо, което е изпълнимо".

Дори Националният съвет да приеме оставкатат ан Първанов, решението трябва да бъде утвърдено на конгрес на АБВ, който се очаква в края на април.