Секспертиза
Секспертиза / снимки: ThinkStock/Getty Images
Секспертиза
78418
Секспертиза
  • Секспертиза

Време е да поговорим за мъжа и жената интимно...

Проверихме колко общуваме помежду си за секса, достатъчно ли е, или е прекалено; как това се отразява и в разговорите с децата; кои са най-честите проблеми, с които се сблъскваме в секса, комплексите ни, до какво води липсата на секс? И за да не сме празнословни, се обърнахме към един от най-добрите сексолози в България и почетен председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова.

Общуваме ли помежду си за секса? Как да говорим с децата за това?

Много повече се говори за секс от преди. Даже излишно повече понякога, но въпросът е какво се говори, кога и на кого. Ако останат насаме двама мъже или две жени, много често си клюкарят за това, обсъждат опита и говорят за секс.

Попитахме специалиста за това успяват ли и как родителите да говорят с децата за секса и тя беше категорична - родителите често се правят на широкоскроени, но бъркат с подхода - децата, като отидат на детска градина, ако дотогава не им е казано, там те си споделят и след това може да попита родителите: "Откъде съм дошъл?". Тогава може да се отговори "от коремчето". На тази възраст не можеш да му покажеш откъде е излязло. На деца в детска градина трябва да им се обясни по детски. Обясненията като цяло трябва да са съобразно възрастта, но никога да не се лъже. Защото когато се лъже, родителят губи авторитета си пред детето и то повече няма да го пита, защото му няма доверие и няма да го пита за тези теми.

Така че ако започнете разговора си с децата по темата „ Що е то секс и как са се появили" още от най-ранна възраст, установявате връзка на сигурност и доверие и по-нататък с порастването си децата отново ще се обърнат към вас при възникването на нови въпроси по темата.

Секспертиза
netinfo

Най-големият полов орган е мозъкът

Засегнахме и темата за комплексите в леглото, а знаете, че те не липсват. При мъжете - размерът, продължителността на акта, при жените - килограмите, гъвкавостта, движенията. Все пак има един закон в сексологията - за каквото мислиш, това ще стане.

„Ако мъжете непрекъснато си мислят и се ангажират с това дали ще им стане, дали няма да свърши по-рано, това ще стане, защото това се индуцира от мозъка. Аз винаги казвам, че най-големият полов орган е мозъкът, защото от там се излъчват вещества и хормони, които ни правят щастливи, карат ни да желаем и психологическата нагласа е много важна, за да стане импулсът. Така че в секса трябва да си мислиш положително, да се нахъсваш, да забравиш света, да забравиш какво ти е казал шефът, съседът, свекървата, тъщата и да си мислиш колко е хубаво да се гушнеш, да получиш топлина и удоволствие. Да се отдадеш изцяло и да не се срамуваш нито от тялото си, защото може да си възрастен и да си се поотпуснал, или да нямаш гърди, каквито искаш, нито от моментното си състояние и положение", коментира проф. Маркова.

Тук се замислихме дали може да се превърне в комплекс за мъжа, ако жената му откаже секс, или напротив - това ще го стимулира и мотивира.

Мъжът е завоевател по природа, затова някои представители на силния пол не обичат лесните и достъпни жени, защото искат трудно да достигнат до момента, в който са победили и извоювали, за да им е по-сладко.

Обаче...

Ако жената му е сърдита, или пък непрекъснато е кисела, боли я глава, все не е в настроение и му отказва, той ще срещне друга, която не му отказва, или... вече я е срещнал!

Секспертиза
netinfo

Проблемите в семейството се решават под юргана

Когато вечер се приберем от работа, вероятно не ни е до нищо, настъпват и „болките в главата". Но специалистът препоръчва да не забравяме интимното общуване, защото то решава много проблеми.

Старите хора още са го казали, че проблемите на семейството се решават под юргана. Може да се скарат или обидят през деня, животът е такъв, но като се гушнат вечерта, нещата се оправят.

Хората не бива да се превръщат в две самотни души и съквартиранти. Трябва да се общува, не само сексуално, да се споделя, иначе с времето нещата стават скучни.

Затова не пренебрегвайте партньора си, не пренебрегвайте секса, отдайте се на сладки емоции, гушнете се в него/нея и забравете за всичко!

Секспертиза
netinfo

Симулиране? Не можеш да люпиш семки и да чакаш да ти дойде манна небесна!

След като уточнихме и вече сме сигурни, че е хубаво да правим секс и даже уморени да се отдадем на удоволствието, идва и друг момент, в който невинаги това удоволствие, особено при жените, идва веднага. Затова попитахме специалист-сексолога в проблем ли се превръща симулирането на оргазъм при жените?

„Те, уж, започват да симулират, пък изведнъж се окаже, че им е много хубаво, така че ако тя не се включи психически и даже да започне да симулира, същност това е решението. Не можеш да стоиш, да люпиш семки и да чакаш да ти дойде манна небесна, или да питаш плати ли тока по време на секса", каза проф. Маркова.

Секс график?! Можем ли да планираме секса? Колко често?

Проф. Маркова сподели своя професионален опит от Холандия и Дания, където нямат пердета по прозорците и обвърза това с т.нар. планиране:

„Аз попитах хората в Холандия и Дания как правят секс, защото къщите им са като витрини? А те ми казаха, че всички правели секс в събота и няма кой да гледа, защото това е денят за секс".

По думите й всичко зависи от възрастта, от това кога са се влюбили, оженили, събрали. Но според нея поне два пъти седмично е нормално и полезно да се прави секс. А пък ако има и всяка вечер, тогава още по-хубаво.

Защото липсата на секс води до изнервяне, напрегнатост. Затова правете секс, не се бойте!!!

Един съвет от нас и от специалистите:

Не занемарявайте сексуалния си живот, но е по-добре да правите секс с партньор, към когото имате емоция, отколкото с някого просто заради самия секс, защото днес се крият много опасности. Отдайте се на емоцията, не му мислете много, гушнете се и се имайте!

Секспертиза
netinfo