Миков: За нормализиране на отношенията с Русия са нужни политически усилия без комплекси
Миков: За нормализиране на отношенията с Русия са нужни политически усилия без комплекси / снимки: БГНЕС
Миков: За нормализиране на отношенията с Русия са нужни политически усилия без комплекси
78658
Миков: За нормализиране на отношенията с Русия са нужни политически усилия без комплекси
  • Миков: За нормализиране на отношенията с Русия са нужни политически усилия без комплекси

За нормализирането на отношенията с Русия са необходими политически усилия без комплекси и без крайни позиции на представители на властта в България. Това коментира в интервю за Дарик лидерът на БСП Михаил Миков. Днес приключи посещението му в Москва по покана на партия „Справедлива Русия". В рамките на визитата Миков и представители на ръководсвото на БСП се срещнаха с председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин и с руски парламентаристи.

Спазването на Минските споразумения е желание на всички. Успокояването на обстановката трябва да доведе до перспектива, до нормализация на отношенията между страните от ЕС и Русия, защото очевидно санкциите не дават резултат, каза Миков. „И този глас се чува не само от България, много европейски страни поставят този въпрос, за да може едно нормализиране на отношенията до доведе до друга среда и в икономиката, и в икономическите връзки, в културните връзки и на първо място в политическия диалог. Санкциите не помагат за това", категоричен е той.

Депутатите от руската Дума са заявили категорично желание за добри отношения, за връщане и нормализиране на отношенията към онзи период, в който Русия беше пазар за българските производители, а България беше възприемана като много добро място и за развитие на туризъм, и за културни и търговски отношения, каза лидерът на БСП. По думите му са необходими най-вече „политически усилия, без комплекси, защото времето, историята, развитието на отношенията ще покаже, че една такава политика е била грешна за България".

На въпрос дали след завръщането си от Русия Миков планира да се срещне с външния министър, лидерът на социалистите отговори, че е готов да се срещне с всеки, включително и с премиера. Но по думите му е важно да има конкретни действия - съвместната икономическа комисия не се е събирала от години и първата стъпка в тази посока е нейното събиране.