Тагни ме
Тагни ме / снимки: Thinkstock/Getty Images
Тагни ме
78681
Тагни ме
  • Тагни ме

Този петък решихме да си поговорим за фейсбук. Няма да ви занимаваме обаче с клишетата как ни свързва фейсбук, колко е полезен или вреден, до какво води общуването чрез него и заменил ли е вече реалните контакти и комуникацията на живо.

По-скоро искаме да погледнем с усмивка на интересните и забавни неща, които се случват във фейсбук - с които се забавляваме всеки ден или които понякога ни дразнят, типовете хора, които срещаме там, в какви групи се включваме...

Фейсбук е като политиката и футбола - всеки разбира, тук се спира, всеки говори, обсъжда и е компетентен. Но нека да започнем с няколко думи за различните типове потребители във фейсбук.

Човекът, който плаче за бившата/бившия си

Той винаги се оплаква, че е сам, че е изтървал голямата си любов, че е нещастен и го прави достояние на всички. Публикува разплакани снимки, тъжни песни или просто поства: „След всичко, през което минахме, всички нощи, в които плаках, защо още те обичам?", „Хората казват да следвам сърцето си - но когато то е разбито, кое парче от него да следвам", „Най-достойните винаги са сами". Ако някой ви липсва, кажете му го лично, не на приятелите си във фейсбук - на повечето не им пука, а останалите ще ви се подиграят.

Тагни ме
netinfo

Превъзбуденият

Той винаги използва само главни букви и много удивителни, впечатлява се от всичко и държи да сподели възторга си с целия свят.

Селфи-човекът

Всички знаем как само с отиването до тоалетна могат да се направят 80 селфита, да не говорим за по-значимите събития - като шопинга например.

Тагни ме
netinfo

Глупавият

Човек, който отчаяно трябва да започне да се образова - „Току-що прочетох, че Китай са с 12 часа напред, защо, по дяволите, не ни предупредиха за 11 септември", гневи се американска тийнейджърка.

Неграмотният

Постовете винаги са с много граматически грешки, а мнозина решават да пишат и на английски, при положение, че още по-малко го знаят.

Оплаквачката или Drama queen/king

Каквото и да се е случило, се драматизира, от всяко събитие се прави от мухата слон. Да не говорим, че всяка починала звезда или задръстване в центъра на града е повод за драма. Така например българска тийнейджърка сподели песен на Роби Уилямс с посланието "RIP". Когато приятелите й се опитват да я поправят, че всъщност е починал Робин Уилямс, тя отново настоява на своето: „Знам, затова написах RIP".

Тагни ме
netinfo

Странните родители

Трябва да се преценява какво се поства във фейсбук - ако имате странни роднински отношения, не ги правете достояние на целия свят. Под снимка на дъщеря си баща публикува: „Лелеее, адски си сексиии". А когато тийнейджър харесва страницата MILF, майка му коментира: „Надявам се да си остана твоята предпочитана MILF".

Воайорът

Него няма с какво да го откроим, той с нищо не се набива на очи, но винаги е там, наблюдава, анализира....

Тагни ме
netinfo

Фитнес маниакът

Държи да се знае докъде е стигнал с тренировките, въпреки че в повечето случаи почти няма разлика...Много са забавни статусите: "След 6 месеца упорити тренировки успях!" (а всъщност особена разлика няма)....но няма нищо лошо, приятелите ви ще се радват на опитите ви.

Фейсбук на работа? Бъдете внимателни

Не трябва да забравяме, че има и доста сериозен риск да си навредим заради това, което качваме в социалните мрежи, многобройни са примерите за уволнени служители след определени постове. Затова запомнете - без расистки или дискриминационни на друг принцип коментари, не харесвайте във фейсбук конкуренцията на компанията, в която работите, и никога не пишете постове за това колко е скучна и ужасна работата ви или колко мразите шефа си. Да не говорим, че селфитата в работно време също се гледат с лошо око и са ставали причина за уволнения...

Как се чувстваш във фейсбук? Какво четеш? Какво ядеш?

На всички леко ни е втръснало и го намираме за странно да ползваме опцията във фейсбук за това как се чувстваш или какво точно правиш.

Примерно чувствам се красива, чувствам се лудо, напрегнато, изморено... Като се чувстваш уморено, почини си, наспи се или като си гладен - яж!

Тагни ме
netinfo

Наскоро махнаха и чувството „Чувствам се дебел", това предизвика много критики и протести. Активисти, свързани с организацията Endangered Bodies стартираха многобройни петиции в края на месец февруари като част от кампания, свързана със Седмицата, посветена на хранителните разстройства. Целта им беше да убедят фейсбук да премахне състоянието "чувствам се дебел", визуализирано от усмихнат емотикон с пълни розови бузи. Дебел не е чувство, посочват активистите, и предлагането на такава възможност може да се превърне в проблем за хора, страдащи от хранителни разстройства.

Друго, което като функция във фейсбук, е да посочим какво четем или слушаме, или гледаме. Примерно чета Ран Босилен или Паулу Коелю... Еми чети, де, какво пишеш във фейсбук?

Странните групи и страници във фейсбук

Стигаме и до там, че е невъзможно да си потребител на фейсбук и да не си част от някаква група или да не си харесал различни страници. Дали ще са сериозни и ще засягат глобални проблеми или ще са просто за забавление, няма значение. Толкова забавни групи и страници открихме във фейсбук. Ето и част от тях:

Събудил си се и не знаеш с кой крак да станеш? Изпрати КРАК на 1212!

Ако се съберем 100 човека, тамън ще намерим изгубения ми суитчър!

Помогнете на Цено да спечели 538 евро

Аз бях отвлечен от шумери и искам целия свят да го знае!!!

И аз си купих кухненско руло, мислейки, че е тоалетна хартия.

Специално за всички нас, които казваме "Опа", вместо "Извинете"!

Мразя да ме настъпват по ръцете на излизане от дискотеката!

Ако си пил - слез, искам и аз да играя кючек на масата

Играя си с ... и след това се ръкувам с поне 1 от моите Фейсбук приятели

Ајде да се собереме 2 000 и да одиме да го тепаме Чак Норис

Ям грейпфрут с лъжичка и винаги се пръскам в окото

НЕ на безразборното изригване на вулкани!

Тагни ме
netinfo

Като заключение след всичко познато, което анализирахме и след новото, което научихме, е, че не трябва да приемаме нещата във фейсбук толкова сериозно, да се забавляваме повече, да си пишем с приятелите си, да завързваме нови запознанства, но с едно наум и с повишено внимание, че не всички са добронамерени, и да черпим от социалната мрежа най-доброто, което ни предоставя! Без обиди, без излишно плямпане, без досада, без да излагате на показ най-личните си неща...просто използвайте по предназначение!

Цялата рубрика може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Тагни ме
netinfo