Властите в Одрин са се отказали да строят ВЕЦ и язовир на Тунджа заради наводненията
Властите в Одрин са се отказали да строят ВЕЦ и язовир на Тунджа заради наводненията / netinfo
Властите в Одрин са се отказали да строят ВЕЦ и язовир на Тунджа заради наводненията
79201
Властите в Одрин са се отказали да строят ВЕЦ и язовир на Тунджа заради наводненията
  • Властите в Одрин са се отказали да строят ВЕЦ и язовир на Тунджа заради наводненията

Властите в Одрин са се отказали от проектите за изграждане на язовир и ВЕЦ на река Тунджа. Причината за това е постоянните наводнения, причинени от водите на трите реки преминаващи през града – Марица, Арда и Тунджа. Само през този зимен сезон Одрин е бил наводняван 4 пъти. Това съобщи на брифинг пред журналисти от Кърджали кметът на турската община Реджеп Гюркан след като той и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис сложиха подписите си под договор за сътрудничество.  "Имаше два проекта, единият предвиждаше изграждането на хидросъоръжение съвместно с българската страна, но той е спрян преди 3-4 г. след неуспешни преговори с правителството в България. Не мисля обаче, че този проект е отхвърлен окончателно, очаквам нов старт на преговорите на по-следващ етап. Отказахме се и от втория проект, финансиран от общината, областната управа, Търговско-промишлената палата, Търговската борса, причината отново са наводненията. Преценихме, че не можем да управляваме нещо, което е неуправляемо", посочи кметът Реджеп Гюркан.

От думите му стана ясно, че властите в Одрин няма да предявят претенции за обезщетения заради потопите, причинявани от българските реки, но настояват за прецизен контрол на язовирите и осигуряване на достатъчен обем, който да поеме водосбора.

"Одрин има както шанса, така и нещастието през града да минават трите големи реки и да се събират точно тук. В Марица се влива още една гръцка река. Вследствие на това всяка година около 1 700 000 куб.м/сек. прииждат в Одрин", уточни Гюркан. Запитан дали ще съди България заради причинените щети и загуби, той посочи, че не допуска страната ни умишлено им праща пълноводие и потопи.

По време на церемонията по подписване на договора за сътрудничество между Одрин и Кърджали кметът на българската община инж. Хасан Азис беше подготвил и изненада за одринския си колега. Той го покани да се чукнат по стара българска традиция с великденски яйца, което Реджеп Гюркан прие с радост. Оказа се, че кърджалийското яйце е по-здраво от одринското.