Военният министър готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията
Военният министър готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията / снимка: БГНЕС, архив
Военният министър готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията
79413
Военният министър готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията
Министър Ненчев за приватизацията на военния завод „НИТИ-Казанлък”
  • Военният министър готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията
  • Министър Ненчев за приватизацията на военния завод „НИТИ-Казанлък”

Девет проекта за модернизация на Българската армия на стойност 4 млрд. лева е подготвил министърът на отбраната Николай Ненчев. Той ще ги представи този понеделник пред Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на който ще се обсъжда развитието на въоръжените сили.

„Ние имаме около 30 000-на армия. Смисълът и работата на тези хора е да се обучават, да тренират, да участват в мисии. Ако българската държава не успее, а ние не успяваме да ги обезпечим, да осигурим средства на сухопътни войски, не успяваме да осигурим достатъчно средства на Военновъздушните сили, защото по стандартите на НАТО 180 часа във въздуха са необходими на един пилот. Ние не можем не само да ги покрием тези стандарти, ами сме и много под тях. Аз съм силно обезпокоен за от състоянието на ВВС, притеснявам се за живота и здравето на тези момчета”, заяви министърът.

За ремонта на руските самолети МиГ-29

Ненчев е категоричен, че ремонт за 80 млн. лева на руските самолети МиГ-29 е нецелесъобразен, заради несъвместимост с НАТО-вските стандарти.

На въпрос за вариант, при който България да бъде охранявана по договор от американски самолети, министър Ненчев заяви:

„На мен не ми се иска да вземам прибързано решение по този толкова важен и за армията, и за обществото казус. Ако действително е така, че балтийските републики имат договор, може да са около 5 млн., но направете си сметка, ние трябва да дадем 80 млн. да ремонтираме няколко МиГ-а, които дори не знаме колко време ще използваме. Това са самолети, които не са съвместими със стандартите на НАТО. Правим Всичко възможно и търсим вариант за придобиване на нов многофункционален самолет. Ако има такава възможност, много е проста сметката, 80 млн. срещу 5 млн. лева на година”.

За предложения от руска страна подкуп

На въпрос защо не е уведомил прокуратурата, че са му предлагали подкуп, министърът обясни, че е имал покана за разговор и намек за подобни неща, на които отказал. Ако се бях съгласил, щях да бъда виновен и да понеса цялата тежест за това, добави Ненчев.

„Не съм имал основание. Казах, че имаше предложение, покана за разговор, и намек за подобно нещо. Което аз категорично отказах. Мислих много върху това, ако бях се съгласил да проведа този разговор, аз щях да бъда виновен и да поема цялата тежест за това. Тези хора са изключително изобретателни, никога не се тръгва директно”, коментира министър Ненчев.

Вчера стана ясно, че прокуратурата започва проверка за предложен подкуп на военния министър. От държавното обвинение обясниха, че във в. „Сега” е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29”. В него министърът излага факти относно среща с неназовани хора, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти” при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат”. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на заеманата длъжност.

„Ние действително трябва да извършим ремонт. Аз смятам, че този договор е силно обременяващ. Мисля, че ние само и единствено можем да разговаряме с руската страна. Струва ми се, че ако успеем с по-малко средства да ремонтираме един или два МиГ-а, който са необходими да охраняваме въздушното ни пространство, след септември ние ще търсим други възможности. Тогава ние няма да бъдем обременени от този договор. На мен не ми се иска с лека ръка тези 80 млн. да ги дадем”, коментира днес в „Седмицата” министър Ненчев.

„Аз не знам какво ще излезе от разследването на прокуратурата. Дори съм песимист, защото това много трудно се доказва”, призна още той.

За приватизацията на военния завод „НИТИ-Казанлък”

В „Седмицата” на Дарик министър Николай Ненчев обясни още, че обявеният за приватизация военен завод „НИТИ-Казанлък” има площи на полигони на министерството на отбраната.

Преди няколко дни министърът на икономиката Божидар Лукарски, чието министерство е принципал на дружеството пък обясни, че НИТИ има само сгради и полигонът в „Змейово” и бившият язовир „Копринка”, заведени в капитала на предприятието, вече не са там.

Военният завод беше обявен за приватизация в понеделник, а минималната обявена сума е 3,6 млн. лева.

Военният министър потвърди, че началникът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков остава номинацията за военен представител на България в командването на НАТО в Монс. Припомням, че преди дни прокуратурата повдигна на ген. Шивиков обвинение за злоупотреба със служебно положение, защото бил използвал войници за ремонт на жилището си.