Възстановят се рефлексите на битото от акушерка бебе
Възстановят се рефлексите на битото от акушерка бебе / снимка: sxc.hu
Възстановят се рефлексите на битото от акушерка бебе
79433
Възстановят се рефлексите на битото от акушерка бебе
  • Възстановят се рефлексите на битото от акушерка бебе

Състоянието на бебето, което преди седмица беше бито от акушерка в столичната болница „Софиямед”, е стабилно.

Възстановят се рефлексите на новороденото и то вече може да се храни само. Това съобщиха на брифинг от болница „Токуда”, където 13-дневната Никол в момента е настанена. Рано е обаче да се правят прогнози ще има ли и какви ще са късните усложнения на момичето.

4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница

Най-важното за Никол в момента е фактът, че жизнените й показатели са под контрол, рефлексите са й възстановени и може да се храни сама, единодушен е екипът от лекари, които се грижат за бебето в „Токуда”.

Не е ясно обаче ще има ли усложнения в по-късен етап от живота на новороденото и какви ще бъдат те, посочва д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология в болницата.

„Предстои да се направи до края на седмицата ядрено-магнитен резонанс на централната нервна система, който ще ни покаже настъпилите до този момент поражения, които въз основа на нейното състояние се надяваме да бъдат минимализирани”, обясни д-р Масларска.

Състоянието на Никол, когато тя е настанена в болницата, е било изключително тежко. Бебето е прието със счупване на черепа, с множество мозъчни кръвоизливи и мозъчен отток, който сериозно е застрашавал живота му.

Лекарите разказаха, че когато са прегледали за първи път момичето, то е било със жълта кожа, а при всяко докосване са следвали болезнен плач и стенания. Затова медиците са били принудени да му дадат обезболяващи преди да започнат да го изследват, разказа д-р Евгения Игова от неонатологията в „Токуда”, която първа е получила сигнала за проблем с новородено.

„Получих обаждане в 19.30 ч. на 18 април от болница „Софиямедд”, че имат детенце на 4-дневна възраст, при което е установена тежка анемия, която те, в рамките на дена са опитали да коригират с кръвопреливане. Но въпреки взетите от тях мерки, детенцето не се подобрява, дори се влошава неговото състояние”, сподели д-р Игова.

Въпреки че все още лекуващите медици не могат да са напълно спокойни за Никол, те се надяват тя да бъде изписана с минимални отклонения.

Дни след като стана ясно за инцидента с акушерката, в мрежата вече набира сили петиция за забрана на отделянето на майките от бебетата в болниците. Тя е инициирана от сдружение „Родилница” и към този момент е събрала подписите на 3066 души. От организацията са категорични, че разделянето на майката и бебето непосредствено след раждането е стресово и травматично, като излага на риск новороденото.

„Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психично разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците”, призовават още инициаторите на петицията.