Синдикати: Вълна от напускащи в МВР, ако идеите на Калфин се приемат
Синдикати: Вълна от напускащи в МВР, ако идеите на Калфин се приемат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикати: Вълна от напускащи в МВР, ако идеите на Калфин се приемат
79566
Синдикати: Вълна от напускащи в МВР, ако идеите на Калфин се приемат
  • Синдикати: Вълна от напускащи в МВР, ако идеите на Калфин се приемат

Огромна вълна от напускащи ще сполети МВР, ако предложенията на социалния министър Ивайло Калфин за въвеждане на пенсионна възраст при униформените бъдат приети.

За това алармираха представители на няколко ресорни синдиката, според които готвената реформа ще доведе до сериозни сътресения в сектор „Сигурност".

Според тях към момента няма представен икономически аргумент, който да налага промени в методиката за пенсиониране на служителите в МВР и МО.

„Как очаквате старци да гасят запаленото ви имущество и да пазят живота и здравето ви?". С този въпрос полицаи, пожарникари и военнослужещи се обявиха категорично против достигането на пенсионната възраст до 55 години, каквато идея на социалния министър в момента подлежи на обществено обсъждане.

Калфин: Предлаганите промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност"

Униформените се оплакаха от това, че през последните години необходимият стаж за придобиване правото на пенсия се е увеличил драстично - от 20 години през 2002-а на 27 години през 2011-а.

„На първо място ще последва невероятна вълна от напускания на служители от системата за сигурност, което ще доведе до завишен натиск върху фондовете на НОИ, поради по-големия брой пенсии, които ще бъдат отпуснати. Ще се стигне и до допълнителен натиск върху бюджета на МВР. В този едногодишен период, докато системата успее да генерира тези нови служители, ще има една празнина, която много трудно ще ни даде възможност да осигурим надеждна защита на границата и на обществения ред в страната", заяви Иван Павлов от Синдиката на МВР.

Венцислав Станков от синдиката на пожарникарите „Огнеборец" също заяви категорично, че възрастта от 55 години е изключително висока за служители, които са заети с оперативна дейност:

„Крайно време е да се спре настройването на обществото и да се манипулира срещу служителите на сектор „Сигурност" - чрез неплащане на осигуровки. За да се спрат тези спекулации, сме на мнение, че трябва да се прекрати тази дейност и на всички служители от сектор „Сигурност" да им се индексират възнагражденията и да започнем да си плащаме осигуровките. Така няма да има спекулации и настройване на обществото срещу нас".

Синдикалните организации на полицаите, пожарникарите и военните са обединени около две основни искания - минималната възраст за пенсиониране, която е предвидено да се въведе от 2016 г., да не надвишава 50 години, както и да отпадне ежегодното й увеличаване с по два месеца до достигане на 55 години.