Питат американския посланик у нас за визите, свободните катерички и кой уби Кенеди
Питат американския посланик у нас за визите, свободните катерички и кой уби Кенеди / снимка: БГНЕС, архив
Питат американския посланик у нас за визите, свободните катерички и кой уби Кенеди
79970
Питат американския посланик у нас за визите, свободните катерички и кой уби Кенеди
  • Питат американския посланик у нас за визите, свободните катерички и кой уби Кенеди

За проблеми с визи, намесата във вътрешните дела на страната, кои български чиновници имат забрана да пътуват до САЩ и дори за катеричките в Южния парк в София. Това са някои от десетките въпроси, които са задали български граждани във фейсбук-страницата на Американското посолство. До петък следобед потребителите могат да отправят своите въпроси до американския посланик Марси Рийс.

В рамките на три дни страницата на американското посолство в София беше отворена за въпроси във Фейсбук. Най-много питания на граждани бяха зададени по съобщението от Вашингтон, че редица румънски и български официални представители и държавни служители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. Съвестни граждани искаха списък с българските представители, но администраторите на посолството отговаряха, че визовите данни са поверителни.

Някои граждани питат за зелената карта и кога ще паднат визите за САЩ. „Моята болка е отпадането на визите. Мечтая да живея в САЩ от 20 години. От 12 години участвам в лотарията "Зелена карта", досега без успех. Аз съм дееспособен работещ човек с висше образование, който иска да продължи да се развива във вашата страна", пише Даниела Добрева.

Има призиви за по-сериозна намеса на САЩ в българската съдебна система и борбата с корупцията. Лъчезар Косев, представил се като член на Протестна мрежа, пита дали САЩ биха се ангажирали да подкрепят още по-решително усилията на гражданското общество за реформи в България по посока на разкриването и разделянето на мафията и олигархията от основните власти и институции. „Предател долен", е отговорил мъж, нарекъл себе си Робин Худ.

Някои потребители питат кратко: „Защо биете негрите" и „Кой уби Кенеди?".

Има и въпроси за американските бази на НАТО в България, кога САЩ ще се изнесе от България и Европа, за хибридната война с Русия.

Максим Велков, пък задава въпроса: „Защо Борисов е министър-председател?".

Владимир Йосифов обръща внимание на катеричките в Южния парк: „Посланик Рийс, моля, разкажете на столичани как американци и туристи се радват като хранят катерички в парковете в САЩ . Г-жа Фандъкова, кмет на София, направи много за Южен парк, но все още няма смели катерички, които да радват столичани. Ще Ви бъда благодарен ако помогнете това да се случи", пише гражданинът.

В съобщението на посолството се казва, че посланик Марси Рийс ще отговори на въпросите във вторник.