Появи се ново село на българската карта
Появи се ново село на българската карта / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Появи се ново село на българската карта
80081
Появи се ново село на българската карта
  • Появи се ново село на българската карта

Най-новото село в България се казва Попови ливади и се намира в една от най-красивите местности в Пирин, близо до Гоце Делчев. То беше създадено днес, с решение на правителството, година след като общинският съвет в Гоце Делчев решава да поиска промяната, за да търси средства за облагородяването и модернизирането му.

Към момента селото има 60 постоянни жители, които през годините са построили собствени къщи, но интересът към него ще расте заради планираното изграждане на места за спорт и отдих, разказа кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Над 33 000 българи предпочели живот на село миналата година

Село Попови ливади се появява на българската карта два дни, след като от Асоциацията на българските села обявиха, че през последната година близо 34 000 души са се преместили да живеят на село.

Преди много години в местността Попови ливади е имало влашко село. След средата на 20 в. в района започва строителство на вили и хотели, направен е и ученически лагер, разказа кметът Владимир Москов.

Общината успява да се пребори за урегулирането на 600 декара от местността, а всички незаконни обекти са узаконени. Днес в селото живеят около 60 души: „Инфраструктурата не е в добро състояние. Налага се цялостна подмяна на ВиК мрежата, довеждащ водопровод, изграждане на пречиствателна система, ел. мрежа, за които имаме разработени проекти и търсим национално и европейско финансиране".

Кметът гарантира, че инвестициите в новото село ще бъдат съобразени със запазване на природните дадености: „Изцяло се запазва зелената територия, в горската част изобщо не става въпрос за строителство. Тя ще се запази в девствен вид, както е сега".

Общината планира да изгради тренировъчна база за летните лагери на спортните отбори, както и да модернизира някогашния детски лагер. Предстои да бъде назначен кметски наместник на селото, а за поста има много кандидати, шегува се кметът Владимир Москов.