Ромско семейство отиде при протестиращите в „Орландовци”, търси отговори
Ромско семейство отиде при протестиращите в „Орландовци”, търси отговори / снимка: БГНЕС
Ромско семейство сред протестиращите в „Орландовци”, търсят отговори
80558
Ромско семейство сред протестиращите в „Орландовци”, търсят отговори
  • Ромско семейство сред протестиращите в „Орландовци”, търсят отговори

Последните седмици си говорим за протести, недоволство, конфликти, предстоящи избори и т.н... След Гърмен най-актуалната медийна сензация се казва „Орландовци". Сюжетът е подобен. Настрана от проблемите с битовата престъпност, от които хората са пропищели, и които никой не оспорва, виждаме, че нещо в протестите куца.

На четвъртия ден от демонстрациите все по-ясно си задаваме въпроса влияе ли някой върху емоциите на площада. За щастие и вчера те останаха спокойни и то при вида на едно ромско семейство, което се настани в епицентъра на протеста, за да... изпие по кафе.

Около 20:00 часа вечерта в сряда дъждът спираше, а хората в центъра на квартала започнаха отново да се събират на обичайното място за протест в „Орландовци".

Първият ден на недоволство направи впечатление с агресията на хората, които неколкократно опитваха да стигнат до циганските къщи, по които да хвърлят камъни, да се сбият с обитателите им и каквото още се наложи. Някои дори успяха.

Впоследствие също видяхме, че не липсва желание за конфронтация с полицията, която по-късно увеличи числеността си в пъти. На площада се развяваха знамена „Свобода или смърт", „Да спасим България от циганската напаст" и други в този дух. Изобщо по всичко личеше, че хората са безкомпромисни в решението си да пазят квартала.

Естествено по улиците на „Орландовци" по време на протестите в последните дни нямаше как да забележим представители на ромския етнос. До вчера, 17 юни. Мъж и жена, около 35-годишни, паркираха колата си до площада и с малко дете за ръка, закрачиха към близкото заведение, около което се събират протестиращите. На другата маса мускулести момчета, с анцузи и бръснати глави, невъзмутимо пиеха бира. Поздравиха се срамежливо и изведнъж лозунгът „циганите на сапун", който само два часа по-късно младежите щяха да произнасят, крещейки, загуби враждебния тон и стана... нелеп.

„Роми сме и няма от какво да се притесняваме. Общуваме както с роми, така и с българи. Живеем много нормално с хората от квартала. Занимаваме се с търговия, имаме три деца", сподели младото семейство.

Мъжът каза, че е решил да дойде със семейството си сред протестиращите, за да покаже на всички роми, че не е нужно да се притесняват. Каза, че се познават и с момчетата, които стоят в основата на протестите от последните дни.

„Аз не съм родена в квартал „Орландовци", но съпругът ми е учил тук, има съученици, приятели българи в квартала, които ги виждаме по телевизията как протестират и срещу нашето семейство, не го разбирам. Не може да ядат и да пият заедно с нас, а в същото време да си казват... абе тоя мангал", сподели младата жена.

Според младото семейство някой плаща на провокатори, които да разпалват етнически конфликти в „Орландовци". „Имам доста големи подозрения, че някоя политическа сила стои зад протестите, защото в този квартал има доста прогресирали бизнесмени, и от ромски произход. Поради тази причина, смятам, че е така", обясни съпругът.

Присъствието на ромското семейство в епицентъра на протеста снощи остана сякаш незабелязано от иначе разгневените хора. Необяснимо, на фона на изказванията на хората в последните дни, реакция не последва. Престрашилите се съпрузи пък попитаха защо протестът е срещу ромите в „Орландовци", след като местните младежи в събота са се сбили с момчета от квартал „Бенковски".

Запитаха още - наистина ли това е причината за протестите в квартала?