Започва ремонтът на моста на „Захарна фабрика
Започва ремонтът на моста на „Захарна фабрика / снимка: БГНЕС, архив
Започва ремонтът на моста на „Захарна фабрика"
80868
Започва ремонтът на моста на „Захарна фабрика"
  • Започва ремонтът на моста на „Захарна фабрика"

Започва основният ремонт на моста над жп линията в столичния квартал „Захарна фабрика". Заедно с него ще бъде ремонтиран булевард "Сливница", в участъка между булевардите "Константин Величков" и "Д-р Петър Дертлиев", съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Рехабилитацията трябва да приключи до началото на новата учебна година, а стойността на проекта е близо 6 милиона лева. През следващата седмица ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнител за ремонта на булевард " Ген. Владимир Вазов".

До няколко дни ще бъде осигурен и пешеходният достъп между ЦУМ и Президентството, чрез изграждане на временно съоръжение при подлеза, обясни пред Дарик Любомир Христов.
Като всички големи мостове в София, мостът на Захарна фабрика не е ремонтиран основно от построяването си, обясни заместник-кметът Любомир Христов.

На няколко пъти е предприемано аварийно премахване на отделни части от конзолата, защото са падали върху движението и се е наложило да се създаде организация в кратки срокове да започне основен ремонт, обясни ресорният зам.-кмет.
Средствата за проекта са осигурени от тригодишната програма за основни ремонти на Столичната община, която предвижда рехабилитация на 22 булеварда.

През тази година ще бъдат ремонтирани и булевардите " Ген. Владимир Вазов" и "Княз Александър Дондуков". Затварянето на „Дондуков" ще създаде достатъчно много затруднения за движението, така че с напредването на годината, когато приключат основни ремонтни дейности по Руски паметник, Цариградско шосе, тогава от общината ще се съобразят и с метеорологични условия и евентуално ремонтът ще започне още тази есен, каза Христов. Също така се предвижда да започне строителството на кръстовището на две нива при булевардите „Гешов" и „България", заедно с третата линия на метрото, чиято процедурата по избор на изпълнител вече е напреднала и късно есента се планира да започне изграждането.

Колкото до пешеходния достъп при подлеза на ЦУМ, където заради ремонта на Ларгото стотици пешеходци пресичат директно по жълтите павета, Христов увери, че следващата седмица ще има решение. Предписано е изграждане на временна стълба, която да се използва от пешеходците, които искат да влизат в подлеза и освен това обозначаването и извеждането на пешеходците през коридор от огради, направени, за да се затвори обектът. От Столична община поддържат контакт с Министерството на културата и според Христов организацията ще се преработи още в следващите дни.