Откриха огнище на бруцелоза в град Рила
Откриха огнище на бруцелоза в град Рила / снимка: БГНЕС, архив
Откриха огнище на бруцелоза в град Рила
81198
Откриха огнище на бруцелоза в град Рила
  • Откриха огнище на бруцелоза в град Рила

Огнище на бруцелоза бе открито в град Рила. Положителни резултати са дали 15 кози от три стопанства в града. Поводът за изследванията е регистриран случай на един заболял човек, потвърдиха от РЗИ-Кюстендил. Той се е лекувал в болница в София.

Наложени са първоначалните мерки на заразените животновъдни обекти, потвърдиха за Дарик от Областна дирекция по безопасност на храните.

Забранена е консумацията на мляко и млечни продукти, забранено е и движението на животните. Ще бъде наложена и възбрана и на всички останали животновъдни обекти в Рила. Заболелите животни трябва да бъдат умъртвени. За сега няма регистрирани други заболели хора.

Не е ясно как е проникнала бактерията в животновъдните обекти. Най-вероятно става въпрос за внесено животно от друг регион или държава. Последното изследване на тези животни е правено през октомври м.г., когато резултатите били отрицателни.

Кметът на Рила Георги Кабзималски е издал заповед за свикване на епизоолтична комисия, която да определи мерките за действие за ограничаване на заразата.

При хората бруцелозата протича спорадично. Те се заразяват при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите се откриват в млякото и месото.

Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти (месо, мляко и други). По-рядко замърсяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна. Нарича се още „Малтийска треска” или „Болест на Банг”.

Бруцелите са вътреклетъчни паразити и инфектираните хора и животни дълго остават заразоносители. Болните животни се унищожават при условия, които изключват разпространение на заразата.

При хората се използват антибиотици, които добре проникват в клетките и поддържат стабилни вътреклетъчни концентрации - тетрациклини, амфениколи и др. Лечението е трудно и продължително.

Новини от Кюстендил