Избраха подуправителите на БНБ
Избраха подуправителите на БНБ / снимка: БГНЕС
Избраха подуправителите на БНБ
81202
Избраха подуправителите на БНБ
  • Избраха подуправителите на БНБ

ГЕРБ и ДПС избраха бившия финансов министър от кабинета на Жан Виденов Димитър Костов да следи за банковата стабилност в страната през следващите шест години. Костов беше предложен за шеф на управление „Банков наздор” от новия гуверньор на Българската народна банка Димитър Радев, а освен ГЕРБ и ДПС за избора му гласуваха още 9 депутати от БДЦ и четирима от АБВ.

Министерстването на стария нов подуправител и вече шеф на „Банков надзор” Димитър Костов ще бъде запомнено с банковия срив през 1996-а, придружен с хиперинфлация и обявяването в несъстоятелност на 14 банки.

Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ

Със старите лица на БНБ събра новия екип на банката. 122-ма от депутатите подкрепиха предложението на гуверньора на БНБ Димитър Радев за подуправители. Това са досегашните Димитър Костов и Калин Христов и новото лице в екипа -  Нина Стоянова. Всеки от кандидатите за подуправители на БНБ е експерт с безупречна репутация, заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

Изборът на тези подуправители на БНБ очаквано предизвика остри критики в пленарната зала. Първи на трибуната скочиха социалистите. От БСП обявиха, че са категорично против запазване на стария екип на БНБ.

„Позицията на БСП - Лява България е категорично се подкрепя, или се подкрепяше доскоро, от почти всички политически сили. И категорично тази позиция беше потвърдена от заключенията в официалния доклад на временната комисия, която работеше по КТБ”, заяви депутатът от левицата Румен Гечев.

От Патриотичния фронт също цитираха премиера Бойко Борисов и искането му от преди една година целият екип на БНБ да си подаде оставката: „13 юли 2014 г. в интервю за Дарик г-н Борисов казва: „Трябваше целия управителен съвет на БНБ да си хвърли оставката и в понеделник да сменим с нови хора, които да отидат  да извадят и да кажат защо е допуснато това”.

От Реформаторския блок също не спестиха критиките си към предложението на шефа на БНБ Димитър Радев да запази екипа на бившия управител на БНБ Иван Искров.

„Като гледам как се очертават нещата ГЕРБ и ДПС вероятно ще подкрепят вашите кандидатури за подуправители. Но смятате ли, че това ви е достатъчно като обществено доверие, за да увеличите авторитета на БНБ”, обърна се от трибуната депутатът Мартин Димитров.

От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят екипа на Димитър Радев. В същото време депутатът от ГЕРБ Методи Андреев се обяви против тези номинации за подуправители на БНБ, а мотивите му са сходни с тези на опозицията и реформаторите - за отговорните постове се предлагат същите хора, които са част от скандала КТБ и част от екипа на бившия управител на БНБ Иван Искров.

„Само преди няколко седмици ние избрахме Димитър Радев с едно доста сериозно мнозинство, което показа, че депутатите, които гласуваха за него, имат доверие. Ние имаме доверие в него и затова ще гласуваме и за екипа, който той е предложил, който е консултирал и на който има доверие”, заяви Менда Стоянова.

„В България има тежък дефицит на доверие и почтеност, поради което цялата ни държава е в това състояние, което виждаме”, репликира Методи Андреев.

От ДПС не представиха мотивите си за подкрепа на новия стар екип на БНБ.