Пациенти с ревматични заболявания твърдят, че НЗОК ги оставя без лечение
Пациенти с ревматични заболявания твърдят, че НЗОК ги оставя без лечение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спират лечението на хиляди пациенти с ревматологични заболявания
81512
Спират лечението на хиляди пациенти с ревматологични заболявания
  • Спират лечението на хиляди пациенти с ревматологични заболявания

НЗОК спира лечението на 4000 пациенти с ревматологични заболявания, алармират няколко организации за хора с равматологични заболявания. Според тях от 1 август само пациентите с ревматични заболявания, които са диспансеризирани и имат достъп до ревматолози, работещи с Касата, ще получават протоколи за терапия с биологични средства според нови изисквания на НЗОК.

В България около 100 000 са пациентите, страдащи от ревматични заболявания, като голям процент от тях имат нужда от биологична терапия. Едва около 4000 пациента се лекуват с нея. Според пациентските организации причината за новите промени е опит да се икономисат средства.

По думите им, за да имат достъп до лечение с биологични медикаменти, всички болни, които кандидатстват за такова, трябва да са диспансеризирани. Наредба 39 за последен път е обновявана през 2004 г., когато терапията с биологични средства не съществуваше, разказва Анета Драгнева от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит:

„Трябва да има промени, но не толкова рестриктивни. По принцип, ние не сме против диспансеризацията, хубаво е да ни следят, но това трябваше първо да се промени от здравното министерство. То не е актуално, от 2004 г. не е променяно, тази диспансеризация не е ефективна".

Според Боряна Ботева от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, въпреки многократно отправеното предложение от страна на пациентските организации за тристранна среща между тях, ревматолози и НЗОК, такава не се е състояла. Касата е приела еднолично изискванията, без да вземе предвид нито едно предложение от пациенти и лекари:

„33 пациенти са върнати, защото не отговарят на новите изисквания. Това е в рамките от 23 юли до 13 август. Средно на месец лекарството им струва 2000 лв. Касата си е спестила за този месец парите от тези 33 души, които са върнати. Затова казвам, че Касата работи на дребно. Въобще не вижда глобалната полза от ползването на тези лекарства. По-добре да плати тези лекарства и да сме пълноценни, отколкото да спести едни 20-30 хил. лв. на месец".

Пациентските организации заплашиха с мащабен протест, ако отново гласът им не бъде чут от НЗОК.

Малко по-късно през деня от НЗОК разпространиха съобщение, в което заявяват, че изискванията на Здравната каса при лечение на умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, ювенилен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит с биологични антиревматични лекарствени продукти на болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ не са отменени.

"Твърденията, че срещи и дискусии по отношение на новите изисквания не е имало, са неверни", посочват от НЗОК. Те добавят, че от началото на юли са се състояли над четири срещи, за да бъдат изгладени всички предизвикателства. В тях са участвали експерти от НЗОК, пациентски организации, проф. д-р Рашо Рашков - национален консултант по ревматология, проф. д-р Румен Стоилов - председател на Българското дружество по ревматология, както и специалисти ревматолози от страната.

Ангажимент да предоставят на НЗОК до 4 август предложения за промени в изискванията, които да отразяват вижданията и на пациентските организации, и на специалистите ревматолози, са поели Рашо Рашков и Румен Стоилов. Предложенията са били получени в НЗОК на 17 август.

С писмо от 21 август НЗОК е информирала районните здравноосигурителни каси и Комисиите за експертиза за влезлите в сила изисквания за лечение. Очаква се промените в Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията на МЗ, които са свързани с диспансеризацията на пациентите с ревматологични заболявания, да бъдат факт до края на октомври.

На две заседания на са разгледани документите на всички пациенти, подали ги до тази дата. Документите са разгледани и са приложени старите правила за отпускане на скъпоструващо лечение.

Комисията ще разглежда по новите правила документите на пациентите от 1 септември, пише в съобщението.