Откриха Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в София
Откриха Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в София / снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев
81530
Росен Плевнелиев
Даниел Митов
  • Росен Плевнелиев
  • Даниел Митов

Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО беше активиран на територията на България. Откриването на щабни елементи едновременно в шест европейски столици, включително в София, е категоричен израз на ангажираността и солидарността на Алианса за защита на всички негови членове, каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията.

„Днешното събитие е ярко доказателство за правотата на ценностния избор, който страната ни направи - да бъде активен и достоен член на Алианса. Минаваме през трудни времена и комбинация от кризи. Действията на Русия в Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки, като „Ислямска държава". Всички те придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид", каза Плевнелиев.

Министърът на външните работи Даниел Митов уточни каква дейност ще извършва Щабният елемент.

„Той ще се занимава с координация на дейностите по осигуряване на колективната отбрана, координация по отношение на предстоящите учения, логистично и координационно планиране на евентуално разполагане на сили, ако това се наложи", каза Митов.

Заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай обяви, че Алиансът не търси конфронтация с нито една държава.

"Всеки от съюзниците в НАТО има ангажимент към останалите държави членки. Държавите в региона обаче станаха по-нестабилни и за да се защитаваме, трябва да се адаптираме", добави той.

Личният състав на Щабния елемент за интергиране на силите на НАТО в нашата страна ще бъде 40 военнослужещи от България, Албания, Великобритания, Германия, Гърция, Полша, Румъния, САЩ, Турция и Унгария. Със заповед на министъра на отбраната в началото на септември тази година са назначени 16 военнослужещи от Българската армия с командир полковник Стайко Прокопиев. До края на годината личният състав трябва да бъде попълнен на 100 процента.