Предлагат колите на пияни шофьори да се спират от движение
Предлагат колите на пияни шофьори да се спират от движение / снимка: БГНЕС
Предлагат колите на пияни шофьори да се спират от движение
82078
Предлагат колите на пияни шофьори да се спират от движение
  • Предлагат колите на пияни шофьори да се спират от движение

Двойни глоби за шофьорите, които карат след употреба на алкохол и упойващи вещества, както и принудително спиране на автомобил от движение за една година. Това са част от предложенията за изменение на Закона за движение по пътищата и НК, които до няколко дни МВР и правосъдното министерство ще предоставят за обществено обсъждане. Освен по-солени глоби за шофиране в нетрезво състояние промените предвиждат и криминализиране на гонките, като предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Поредният опит за въвеждането на драконовски мерки, които да дисциплинират нарушителите на пътя, дойде след като в средата на миналата седмица премиерът Бойко Борисов даде краен срок до петия ден на октомври правосъдното и вътрешното министерство да предложат нови ефективни промени. В понеделник сутрин премиерът дори разказа за критична ситуация на пътя, в която е участвал преди ден. „Като се прибирах от Габрово, ни изпревариха 20 мотористи. Помолих НСО да спрат, да ги изчакаме да си заминат, защото те така изпреварваха колите... Просто ме хвана страх да не се ударят някъде и ще направят скандал", коментира министър-председателят.

Пътна полиция: 17 деца са загинали на пътя за 7 месеца, 604 са били ранени

Една от най-любопитните промени в закона, предложени от МВР, е принудителното спиране от движение на автомобил, който е собственост на шофьор, допуснал следните нарушения: карал е без да има шофьорска книжка, употребил е алкохол, отказал е да бъде проверен с дрегер или е предоставил автомобила си на друг шофьор, който е допуснал изредените нарушения.

Зам.-шефът на Главна дирекция „Национална полиция" старши комисар Благородна Макева каза, че половината от случаите на катастрофи се дължат на превишената скорост. Предлага се глобите да станат двойни за нарушенията, свързани с вдигане на скоростта с 30 км/ч над допустимата, с 40-50 км/ч над допустимата и с над 50 км/ч спрямо допустимата.

Зам-директорът на „Национална полиция" обясни още, че е предвидена възможност шофьорите, които са превишили скоростта, да платят глобата с 50% намаление, ако това стане до две седмици от установяване на нарушението. Ако новите промени бъдат приети, превишаване на скоростта на пътя с повече от 60 км в час според НК ще се наказва със затвор от 1 до 3 години.

Криминализират гонките, Цацаров скептичен дали това ще ги спре

От 1 до 6 години затвор ще очаква и участниците и организаторите на гонки. Тази мярка обаче беше разкритикувана от главния прокурор Сотир Цацаров. „С какво ще спрем гонките на околовръстното шосе, в близост до което живея и аз? Ще ги спрем, като превърнем гонката в престъпление? Глупости! Ще ги спрем с два патрула на КАТ. Въпросът е къде са", коментира главният прокурор.

Предложените промени ще заплащат със съд и всеки шофьор, за когото има оплакване от възмутени граждани и съседи, че е вдигал шум с автомобила си.