Здравноосигурени пациенти ще трябва да чакат за определени процедури
Здравноосигурени пациенти ще трябва да чакат за определени процедури / снимка: БГНЕС
Здравноосигурени пациенти ще трябва да чакат за определени операции
82081
Здравноосигурени пациенти ще трябва да чакат за определени операции
  • Здравноосигурени пациенти ще трябва да чакат за определени операции

Онкоболни, пациенти с изгаряния и с кожни дефекти, както и болни, които се нуждаят от определени операции на червата, вече ще чакат за извършването на определени лечебни процедури, независимо от факта, че са здравноосигурени. Това предвижда новият проект на Министерството на здравеопазването, който ще определи кои диагнози ще се лекуват веднага и кои ще бъдат поставени в допълнителния пакет на здравната каса. Това означава, че пациентите с тях или ще чакат за лечение или ще си плащат.

Здравният министър д-р Петър Москов посочи, че процедурите, за които ще се чака, са шест на брой, но отказа да ги назове поименно.

При шест заболявания ще се чака за безплатно лечение

Независимо, че диагнозите, за лечението, на които пациентите ще чакат, са само шест на брой, някои от тях не са безобидни. По информация, дадена на в. „Стандарт”, от догодина ще се чака за различни интервенции за отстраняване на черва, както и за хирургично отстраняване на кожни дефекти и на последствия от изгаряния. В допълнителния пакет е включена и радикалната ексцизия на лимфни възли.

Пред Дарик един от най-добрите АГ специалисти у нас д-р Иван Диков информира, че това е процедура, която се прави на онкоболни хора.

„Около самата формация, която е злокачествена, се отстраняват лимфните възли и се изпращат за хистологично изследване. Това ни показва в каква степен е напреднал съответния процес – дали е останал само вътре в мястото, където се развива първичното огнище, или започва да се разсейва по лимфен път в околни тъкани и системи. Т.е. това са едни бомби със закъснител, които се отстраняват и ни дават представа какъв вие лечение би трябвало да последва - лъчелечение или химиотерапия, и как да бъде насочена тя - локално или общо”, коментира д-р Диков.

Вече ще се чака и за извършването на интервенции за затварянето на стома. За тях разказва един от най-добрите коремни хирурзи в България д-р Радосвет Горнев.

„Това е операция, когато по някаква причина е изведено черво навън. Тази стома се премахва и се възстановява нормалния път на червата”, обясни той.

От догодина за лечение ще чакат и пациенти с инконтиненция, което значи изпускане на урина. Уролози уточниха, че най-честите причини за това са инфекции на пикочните пътища или засилено нервно напрежение.