Пътят към Ислямска държава
Пътят към Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images
Пътят към "Ислямска държава"
82875
Пътят към "Ислямска държава"
  • Пътят към "Ислямска държава"

Колко дълъг е пътят към "Ислямска държава" и колко продължава веднъж попаднал в редиците на джихадистите? Има ли твърде ранна възраст за терористите, за да започнат обучението в името на джихад? На колко години някои деца се налага да разпознават Калашников?

Как функционира групировката "Ислямска държава"

Терористите се обръщат един към друг с „брат", но често това се дължи не на обикновена солидарност, а на напълно реалните им роднински връзки. Най-пресният пример е от атентатите в Париж - Ибрахим Абдеслам, който се взриви пред ресторант "Контоар Волтер", и Салах Абдеслам, който все още успява да се изплъзне на службите за сигурност. Третият брат - Мохамед беше арестуван за кратко, но така и не му беше повдигнато никакво обвинение. За сметка на това защити братята си:

„Бях обвинен, че съм извършил терористичен акт . . . но аз по никакъв начин не съм свързан с операцията в Париж.Родителите ми са напълно потресени от трагедията. Моите двама братя са нормални и никога не съм забелязвал нещо странно".

Смятаният за мозък на терористичната атака в Париж - Абделхамид Абауд, миналата година вербувал собствения си 13-годишен брат Юнус. И го направи най-младият джихадист в света.

Междувременно ИДИЛ не се свени да показва на света, че обучава 5-6-годишни деца за джихадисти. "Ислямска държава" обръща особено внимание на вербуването на невръстни момчета и младежи за своята бъдеща армия от "муджахидини". В тренировъчни лагери в сирийския град Ракка т.нар. "зверчета на Халифата" са обучавани да стрелят с оръжия, подложени са на тежки физически натоварвания, но преди всичко са приучавани на сляпо покорство и смирение. Другият изход е смъртта. В няколко пропагандни видеозаписа радикалната групировка показва как обучава малолетни и непълнолетни деца за бъдещи джихадистки бойци.

Децата са събуждани всяка сутрин в 4.30 ч за сутрешна молитва. В 8 ч е закуската, след което имат уроци по Коран и идеологическа доктрина. От 12 до един е обядът, а след това до пет провеждат военни упражнения и упражнения за сила и издръжливост. Случва се да им се раздават кукли и мечове, за да тренират как да обезглавяват. Децата са обучавани как да убиват и как да умират, как да се самовзривяват, превръщайки се в мъченици на вярата и джихада.

"Ислямска държава" представи първо поколение собствени "висшисти" (СНИМКА)

На какво учат малките деца джихадистите и как започва промиването на мозъци? Деца на възраст под 18 години са вербувани от „Ислямска държава" край училища, джамии и на публични места. Телевизия "Ал Джазира" Frontline излъчи репортаж, в който показва как бойците ИДИЛ обикалят райони в Афганистан и „преподават на малките деца" "Учителят" пише на дъската и пита:

- Коя е тази дума?

- Джихад.

- Какво означава джихад?

- Да разпрострем религията на нашия Бог над всички хора по света. Бог казва: Правете джихад, докато интригите, изневерите и идолопоклонничеството не изчезнат от света.

Продължава препитването. "Учителят" пита едно от децата и показва оръжие:

- Как се казва това?

- Калашников.

- Как го наричаме на пущу?

- Автомат.

- За какво го използваме?

- За защита на вярата.

- Чии глави ще отнесем с него?

- На неверниците.

Момичета, които искат да умрат за Аллах

Джихадистите обаче не се ограничават с привличането на деца от размирните райони. Редица истории доказват,че джихадистите успяват да привлекат млади хора от различни страни по света. Специалистите определят тероризма като социална дейност, при която вербуването се извършва от равни на теб хора. Младите хора са привлечени от редица предимства на „халифата": безплатна квартира, заплата и въоръжение, осигурено здравеопазване и безплатна електроенергия.

Социалната политика на „Ислямска държава" включва безплатното образование на децата в ислямски училища, включващи военна подготовка и религиозна индоктринация. Но и момичетата не са забравени - на тях им се предлага живот изпълнен с приключения, труд, любов и благочестие край правоверния им съпруг. Така се оказва, че в основата стои силно групово явление. Което промива мозъци до такава степен, че родната майка не може да познае детето си.

Как се противодейства на романтиката на "готиния джихад"?

Каролина Дам е от Копенхаген. Нейният син Лукас е бил в Сирия в продължение на седем месеца. Преди три дни до нея достига слух, че е бил смъртоносно ранен в покрайнините на град Алепо.

„Лукас беше артистично дете. Беше чудесно дете, обичащ и мил", разказва Каролина.

Когато Лукас е на 13 години, започва почасова работа в гараж, а работодателите му са мюсюлмани. Там у него се заражда усещане, че принадлежи към група и малко по-късно приема Исляма.

„Забелязах, че се промени изключително много. Ако само бяхме забелязали по-рано сигналите, че нещо лошо се случва с него", продължава разказа си Каролина.

По-късно тя открива, че един от мъжете в гаража, в който Лукас работи, е радикалист и е въвел сина й в терористична групировка, наречена „call to islam". След като Лукас започва да става агресивен, майка му решава да го прати в институция за проблемни млади хора. Вместо това обаче той се мести в собствен апартамент и все повече навлиза в терористичната групировка. През май миналата година, Лукас заминава за турската граница.

„Опитах се да се свържа с него, но неуспешно. Няколко дни по-късно той ми се обади и ми каза, че е заминал на ваканция. Каза ми, че има нужда да направи нещо с живота си. След това понякога говорихме веднъж седмично, някой път един път на ден, някой път се чувахме по няколко пъти на ден. Толкова пъти се опитвах да го убедя да се прибере вкъщи, пращах му снимки на котката. Този октомври го помолих отново да се прибере, казах му, че ми е много трудно и ми липсва, а той ми отговори - Разбирам те, мамо, и знам как се чувстваш, но просто не мога... И ти не може да мислиш само за себе си и семейството. По света има хора, които страдат".

През декември Лукас спира да отговоря на съобщенията на майка си. На 28 декември приятел на сина й идва при Каролина и й съобщава, че е ранен. Дава й линк към затворена група във Фейсбук, където тя вижда негова снимка.

„Видях снимки на хора, които са мъртви.... Започнах да пиша в групата и да чакам да ми отговорят. И тогава разбрах, че синът ми е мъртъв. Не можеш нещо такова просто да го публикуваш във Фейсбук. По дяволите, аз съм майка".

Предполага се, че Лукас е загинал в престрелка. Тялото му така и не е открито.