Хиляди шофьори в страната казаха „не” на по-скъпите винетки
Хиляди шофьори в страната казаха „не” на по-скъпите винетки / снимки: БГНЕС, Dariknews.bg
Протестиращи срещу по-скъпите винетки блокираха Орлов мост
82970
Протестиращи срещу по-скъпите винетки блокираха Орлов мост
  • Протестиращи срещу по-скъпите винетки блокираха Орлов мост

Протести в страната срещу поскъпването на винетките.

В София недоволните шофьори се събраха около 13:00 ч. пред сградата на Народното събрание.  Протестиращите се придвижиха до Орлов мост, като блокираха цялото движение от сградата на парламента до Орлов мост. След това се отправиха на шествие по "Цариградско шосе".

Хората дойдоха с автомобилите си, на които разлепиха листове с надпис: „Аз няма да плащам скъпи винетки". Част от тях се обявиха против каквото и да е поскъпване и смятат, че в последните 10 години държавата е събрала достатъчно средства за ремонт и поддръжка на пътищата.

Други споделиха, че планираното вдигане на цената на годишната винетка с 30 лв. е шоково и може да се направи по-плавно - с 5-7 лв. на година. Те се оплакаха от състоянието на второкласните пътища у нас и изразиха съгласие да се въведат ТОЛ-такси за магистралите, но не и да поскъпват винетките.

Започна и събирането на подписи срещу планираното увеличение на цените на винетките. Подписката ще бъде внесена в Министерския съвет през следващата седмица.

През следващите дни протестиращите ще внесат своята подписка до правителството и ще чакат реакция от страна на управляващите, а дотогава ще разчитат на пожеланието на дядо Коледа.

Хиляди шофьори в страната казаха не на поскъпите винетки
netinfo

Десетки шофьори излязоха на протест във Варна срещу поскъпването на винетките. Демонстрантите блокираха с автомобилите си центъра на града и създадоха затруднения на трафика. Много от недоволните развяваха български знамена, а на колите им бяха поставени стикери и плакати срещу новите цени на винетки. В шествието се включиха и мотоциклетисти.

"97 лева за винетка? Не!", „STOP на поскъпването на винетките, на повишаването на данъците и акцизите, на геноцида над българския народ", с тези лозунги над 150 водачи на автомобили от Бургас се включиха в автопоход срещу скока в цените на винетките. В 13:00 часа автомобили с развят трибагреник потеглиха от паркинга на магазин „Метро" с надути клаксони.

Шествието премина по магистрала "Тракия" се отправи към кв. "Ветрен", след което по същия маршрут се върна обратно. То се проведе под сериозна полицейска охрана. Въпреки протеста движението по пътя за София не беше блокирано.

Десетки шофьори се включиха в автошествие в Русе с автомобилите си. Те преминаха през няколко централни булеварда на града.

Около 30 автомобила пък се включиха в протеста срещу по-високите цени на винетките край Дупница. Те блокираха за кратко магистрала „Струма", при разклона за Бобов дол и Дупница. Протестиращите са предимно от Бобов дол, Радомир и Перник.

Хиляди шофьори в страната казаха не на поскъпите винетки
netinfo

Протестът срещу повишената цена на винетките от догодина събра стотина шуменци. Недоволството от новите цени на винетните стикери първо събра шуменци на паркинга пред един от големите хипермаркети в Шумен. Протестното шествие премина през бул. "Симеон Велики", покрай сградата на Областно пътни управление, от там през Томбул Джамия до сградата на Община Шумен, където протестното шествие спря за малко. След това протестиращите блокираха кръговото кръстовище на Руски паметник.

„Тракия" за софиянци, докога ще се делим на столица и провинция. Софиянци могат да пътуват по 3 часа до морето и по 3 часа до Гърция, а ние в провинцията си трошим колите", допълни Радослав Иванов.

Събралите се бяха поставили стикери с надписи „протест" на автомобилите си, а някои развяваха български знамена. На кръговото кръстовище колоната за кратко блокира движението, но след намесата на полицията автомобилите се изтеглиха. След това протестът продължи по магистрала „Хемус", като за кратко бе блокиран новият пътен възел до село Белокопитово.

300 автомобила от Сливен, Ямбол, Нова Загора, Хасково, Димитровград и Благоевград протестираха в Сливен срещу поскъпването на винетките. Колоната с автомобили премина през основните булеварди на града и на площад „Хаджи Димитър" с развети знамена български знамена и химна на протеста „Няма такава държава" изразиха своето недоволство.

Организаторът на протеста Евгени Веснаков заяви, че „се събират едни пари, които отиват нечий джоб, а за пътищата не остава нищо. Два са примерите в Сливенска област, пътят за Бяла, който е наполовина пропаднал и затворения повече от година път към Карандила". Според други участници „няма пътища за тези - 97 лева, а дупки много". Протестиращите заявиха, че ако не бъдат чути, следващата седмица ще блокират участъци от магистрала „Тракия". Събралите се бяха поставили стикери на автомобилите си с надписи „протест" и „няма да платим". Протестът завърши с химна на Републиката.

Над 50 автомобила участваха в протестното шествие в Благоевград. Недоволните шофьори се събраха в 13:00 ч. пред ЮЗУ "Н. Рилски" и 20 минути по-късно, с надути клаксони и развети трибагреници, потеглиха по улиците на града.

Над 40 леки коли се включиха в протеста срещу увеличаването на цените на винетните стикери за 2016 г. в Плевен. Автопоходът тръгна малко след 13:30 ч. от паркинга на голям хипермаркет в началото на парк "Кайлъка" и премина през целия град като се установи до табелата на Плевен на изхода на главния път за София. Освен тях, 20 автомобила с протестиращи граждани се включиха в общонационалния протест в столицата.

Хиляди шофьори в страната казаха не на поскъпите винетки
netinfo

Втори протест срещу увеличението на цените на винетките бе организиран в Добрич. Както и миналата неделя, много шофьори с автомобилите си се събраха пред сградата на стоматологията в центъра на града, за да изразят недоволството си. Въпреки дъжда, който се изля над Добрич, десетки коли тръгнаха на шествие по булевардите. От автомобилите се развяваха трикольори, по стъклата бяха залепени надписи "Няма да платим", клаксони огласиха улиците. Движението в града на места бе сериозно затруднено,а изходите към Варна и курорта Албена бяха блокирани за известно време.

Протестиращите се надяваха чрез тях мнението им да бъде чуто в Министерски съвет. Сред хората се появи само Калина Балабанова, която е народен представител от Варна.

Протестиращите връчиха декларация на депутата. В нея се казва: „Българските пътища са оставени на саморазрушение, особено в Добруджа. Те не са поддържани или само се закърпват некачествено и след по-малко от месец са дори в по-ужасно състояние от преди. Има отсечки, които 30 години не са ремонтирани. Няма нито прозрачност, нито информираност как се изразходват средствата, които плащаме".

Едва около 20 човека се събраха пред община Разград на обявения преди повече от седмица протест срещу увеличаване цената на винетките.

„По-малко сме от журналистите, които отразяват събитието", с неохота признаха част от събралите се.

Протестът започна шумно, но не от страна на присъединилите се към него, а от работниците на ОП „Паркстрой", които точно в този част поставяха коледната украса на входа на общинската сграда. Те обаче се оттеглиха кротко, когато рехавият протест започна.

Пръв пред събралите се недоволни от увеличението на цените на винетките говори инициаторът на протеста Деян Пейчев. Неговото предложение бе цената за ползване на българските шосета да се формира по друг начин, по-честен. „Не е честно възрастен човек от село Ушинци, който два пъти годишно пътува седемте километра до Разград за медицински преглед на съпругата си, да плаща 97 лева, колкото и шофьор, изминаващ хиляди километри годишно", каза Пейчев.

Той изрази разочарованието си от отношението на хората в по-малките градове към подобни протестни събития. „Безумие е да търпим и увеличението на цените на винетките, и на данъците и още куп решения на политиците", допълни той.

Държавата, която и Пейчев и останалите протестиращи коментираха като най-близък пример за наличие на гражданско общество, бе Румъния, където в деня след инцидент в столично заведение, се организира мощен протест и министър подаде оставка. „В България след „Индиго" запалихме 100 свещи", направи сравнение Пейчев.

Сред протестиращите имаше само един представител на власт - общинският съветник от РБ и председател на комисията по транспорт в Общински съвет-Разград Иво Димитров. Той обаче не взе отношение по темата.

Хиляди шофьори в страната казаха не на поскъпите винетки
netinfo