Новата здравна карта на София: По-малко лекари специалисти и наполовина легла
Новата здравна карта на София: По-малко лекари специалисти и наполовина легла / ThinkStock/Getty Images
Новата здравна карта на София: По-малко лекари специалисти и наполовина легла
82988
Новата здравна карта на София: По-малко лекари специалисти и наполовина легла
  • Новата здравна карта на София: По-малко лекари специалисти и наполовина легла

От 4800 към момента, лекарите специалисти в извънболничната помощ в столицата ще бъдат намалени на 900. Хирургичните легла, които към днешна дата в София са 3161, ще станат едва 882. Това предвижда проектът за здравна карта на София, който предлага ресорният министър д-р Петър Москов, съобщи националният омбудсман Мая Манолова по време на здравен форум в столицата. Тя уточни, че това означава, че безплатните операции в града ще бъдат намалени три пъти. В отговор премиерът Бойко Борисов, който също присъстваше на форума, посочи, че в живота щастието на едни се гради върху нещастието на други.

Проектът за здравна карта на София е бил изготвен в петък, информира омбудсманът Мая Манолова.

„Болничните легла, лекари специалисти, джипитата са орязани драстично. Лекарите специалисти в извънболничната помощ, според този проектна Здравна каса, намаляват от 4800 на 900, т.е. 3900 са излишни и ще трябва да си търсят работа. Хирургичните легла от 3161 в София се намаляват три пъти на 882, което означава, че безплатните операции ще бъдат намалени три пъти. С други думи пациентите в провинцията ще трябва да се лекуват в родните си места или да си платят операциите", каза Манолова.

Борисов: Който пие ракия, пуши цигара и яде сланина, няма други да му плащат лечението

В отговор на тези твърдения премиерът Бойко Борисов подчерта, че е нужна лична самодисциплина у българина и точно за това били реформите на здравния министър д-р Петър Москов.

"Винаги ще има и такива, които когато бизнесът им намалее, ще бъдат нещастни. Не може едни болници да работят по всички теми, други само по тези, които са високо платени. Това всеки го може. Не може толкова милиарди да се харчат в здравеопазването и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и заболеваемост", заяви Борисов.

По думите му, не може повече да се толерира неспазването на дисциплината, като се започне от войната по пътищата.

"Ние ще толерираме ли като общество тези хора, които благодарение на това, че се правят на бабаити, трябва да извадим за тях стотици милиони? За това, че той иска да е бабаит. Това иска да внуши министър Москов. Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение", каза още премиерът.

Той уточни, че това е първопричината за високата смъртност и големия брой инфаркти и инсулти. Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура, с което се въвежда и данък "Вредни храни".