EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН
EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН / БГНЕС
EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН
89985
EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН
EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН
  • EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН
  • EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН

Постоянният представител на България в ООН Георги Панайотов е звънял в секретариата на международната организация, за да пита каква е процедурата България да смени кандидата си за генерален секретар, пише в своя статия журналистът от EurActiv Георги Готев. От секретариата на ООН са отговорили, че за да бъде сменена Ирина Бокова, тя лично трябва да се оттегли от надпреварата, като направи това писмено.

Бокова обаче няма такова намерение и смята да продължи участието си.

Ще има ли втора българска кандидатура за генерален секретар на ООН?

По време на сесията на ООН в Ню Йорк, българският външен министър Даниел Митов открито e лобирал за Кристалина Георгиева, а президентът Росен Плевнелиев пропусна да назове името на Ирина Бокова в речта си, в която заяви, че България има силна жена кандидат за висшия пост. На фона на всичко това на петото изслушване в Съвета за сигурност на ООН Ирина Бокова отстъпи с една позиция, оставайки шеста сред деветимата кандидати.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да е начело в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН и след петото тайно гласуване в Съвета за сигурност. Българският кандидат Ирина Бокова е на шесто място. Втори е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, а трети - словашкият външен министър Мирослав Лайчак.

Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, чието име се спрягаше в медийни публикации и която не крие амбициите си да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН, заяви преди дни, че решението дали да стане кандидат ще е на българското правителство. Всъщност тя никога не е била токова близо до получаването на номинация, но се оказва, че за това има непреодолими пречки.

Euractiv отбелязва още, че ЕНП и Фондация „Отворено общество" оказват натиск върху българския премиер Бойко Борисов да смени кандидата за генерален секретар на ООН, особено след четвъртото гласуване. В същото време проучванията показват, че две трети от българите подкрепят Бокова, която е близка до социалистите. В навечерието на президентските избори в България обаче, последното нещо, от което Борисов се нуждае, е да даде на социалистите повод, да го атакуват през такъв чувствителен въпрос, коментира още изданието.

Бокова: Не искам да коментирам думите на Борисов

Следващото гласуване ще е на 5 октомври, с използване на цветни бюлетини от постоянните страни членки на Съвета за сигурност. Източници от ООН твърдят, че САЩ и Русия имат намерения да приключат процеса на изборите през октомври. Но не е изключено гласуването да се проточи до декември.