Привличат като обвиняем зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин
Привличат като обвиняем зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин / БГНЕС, архив
Привличат като обвиняем зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин
92190
Привличат като обвиняем зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин
  • Привличат като обвиняем зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин

Прокуратурата повдигна обвиние на зам.-министъра на външните работи в оставка Христо Ангеличин за умишлена безстопанственост. Причината- миналата година Ангеличин е подписал договор за купуване на телефонни централи за българските посолства без да проведе обществена поръчка. Сигналът към прокуратурата е подаден от бившия външен министър Кристиян Вигенин преди месец.

Прокуратурата започна разследване във Външно

Според държавното обвинение Христо Ангелчин е злоупотребил със служебното си положение заради това, че не е провел обществена поръчка за закупуването на телефонни централи за българските посолства. От МВнР изготвили план, според който подмяната на централи трябва да бъде извършена тази година, но едва след проведена поръчка. Въпреки това обаче Ангеличин разпоредил на 12 посолства незабавно да заплатят съответните суми на посочено от него търговско дружество. Общата сума била близо 840 хил. лв. На практика финансови щети за външно министерство не са настъпили, тъй като разследващите за започнали проверката преди да бъдат направени всички плащания, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

"Само един от посланиците е поставил въпроса "А имаме ли договор и защо нямаме договор? На какво основание да направя този превод?".

Христо Ангеличин на свой ред каза, че не смята, че е направил нeщо нередно. Той е с мярка за неотклонение „Подписка".

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата разследва външно министерство за още необявени обществени поръчки. Все още не е ясно кой от началниците във ведомството ще се окаже с обвинение, но е възможно отново това да е някой от заместник-министрите.

Досъдебното производство е образувано вчера и е за нерегламентирано закупуване на самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки по време на командировки, посредством фирма, която е обслужвала и земеделското министерство. Говорителят на градската прокуратура Зорница Таскова:

" Длъжностните лица не спазват Закона за обществените поръчки, не избират процедурите, предвидени в него, а пристъпват към сключване на тристранни споразумения с Министерство на земеделието и храните и фирмата, която това министерство, след проведена обществена поръчка със същия предмет, е избрало за изпълнител. По силата на сключения договор между Министерството на земеделието и храните и фирмата изпълнител, тя представя доста атрактивни условия, свързани със значителни отстъпки при колективни пътувания, при отмяна на резервации и при необходимост от внезапно закупуване на билети. Споразуменията между Министерството на външните работи и Министерството на земеделието включват Министерството на външните работи да ползва същите тези отстъпки, които ползва и Министерството на земеделието и храните".

В крайна сметка финансовите щети за министерството на външните работи са в размер на 148 000 лв.

Ангеличин определи договорът с министерство на земеделието и фирмата изпълнител като услуга и е на мнение, че всичко е направено легално.

От държавното обвинение засега отказват да уточнят дали е възможно и по това разследване обвиняем да стане именно зам.- министър Христо Ангеличин.