БСП призова избирателите да покажат на света, че сега България е различна
БСП призова избирателите да покажат на света, че сега България е различна / снимка: БСП, архив

На Цветница кандидатите за депутатите в листата на БСП в 24-ти МИР София се срещнаха с жители на кв. „Хаджи Димитър” в столицата. Освен да обсъдят актуалните проблеми и да потърсят заедно решения, за доброто настроение на софиянците помогна и музикалните изпълнения.

Пред жителите на столичния квартал „Хаджи Димитър” водачът на листата на БСП в 24-ти МИР Петър Курумбашев коментира, че кандидатите на социалистите за разлика от тези на други партии познават проблемите в София.

„Аз не знам дали в момента ни чуват нашите опоненти, може и да ни чуват стерео, нямам представа. Но едно нещо не можах да разбера. Като ни слушаха толкова време, не успяха ли да научат едно - че губят изборите и БСП отива към победа. Има ли друга политическа партия, която може да спре това политическо мракобесие. Това го казвайте на вашите приятели, съседи, защото ако гласуват за някоя малка партия, която не влезе в парламента, после ще си кажат „Е, да, може би трябваше да гласуваме за БСП, ама жалко, нашата партия не влезе в парламента”. На тези избори няма втори тур, има само един тур. Затова искам да ви помоля да говорите с всички, които искат ГЕРБ да си отиде от властта, и това управление, което докара хората до просешка тояга, никога повече да не се повтаря, да гласуват с номер 5 в интегралната бюлетина”, заяви той пред събралите се симпатизанти.

Социалистите обещават да бъде прието антимонополно законодателство, да се въведат ясни правила за работа и засилен граждански контрол върху всички държавни регулаторни органи, Топлофикация, ЧЕЗ, Центъра за градска мобилност, както и да бъде преразгледана концесията за „Софийска вода”.

Освен това от „Коалиция за България” предлагат да се приеме закон за София, даващ възможност за пряк избор на районни кметове и съветници, справедливо разпределение на парите, събирани от данъците на софиянци, прекратяване на презастрояването на града и съхранение на природен парк Витоша.

Един от другите кандидатите в листата на БСП Таско Ерменков призова хората да направят цивилизован избор на 12 май.

„Досега винаги сме говорили, че трябва да правим информиран, аргументиран избор, избор за това, което ни предлагат партиите, политическите сили. Обаче на този 12 май трябва да направим и цивилизован избор. Избор за нормална, хубава, достойна България. България на тези деца, България на нашите родители, България на нас - хората. И това можем да направим само, ако на 12 май отидем и гласуваме с бюлетина номер 5. Защото пътят за бъдещето и спасението на България минава на 12 май през урните с номер 5 за „Коалиция за България”. Единствената политическа формация, която ви предлага реални, истински социални и справедливи неща. Единствената сила, която може да спре „гербеджизма”. Защото това, което ни се случи през последните три години, не го е имало и през фашизма. Това е реваншизъм за всичко онова, което бяхме забравили, националното мракобесие. Затова на 12 май с бюлетина номер 5 да върнем България на хората, да я върнем на себе си”, призова Ерменков.

Евродепутатът от левицата Кристиян Вигенин коментира актуалната тема от последните дни - изтеклите разговори между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

„Много от нещата, за които ни баламосваха хора като Цветанов, Борисов, днес стават очевидни. Това, че България не стана член на Шенгенското споразумение, очевидно не е въпрос само на нежеланието на една или друга страна, поради вътрешнополитически причини, да каже „да” на България. Големият проблем е, че нямаше доверие в този парламент, нямаше доверие в този министър на вътрешните работи и затова се случи това отлагане. Аз смятам, че от тук нататък отговорност ще бъде на всички политически сили, извън ГЕРБ, и на всички граждани, които искат една различна България, след изборите да се обединят около ясни приоритети и да подкрепят едно програмно правителство, което в координация със законодателната и изпълнителната власт да сложи ред в тези системи. И да покажем и на българските граждани, и на света, че България е различна. Друг начин няма”, коментира Вигенин. 

Той призова хората да гласуват на 12 май така, че да спрат сриването на имиджа на България.

Слушайте репортаж на Radio.DarikNews.bg