Изправят двама българи пред първия съд над терористи в Чехия
Изправят двама българи пред първия съд над терористи в Чехия / www.sxc.hu

Трима руснаци и един молдовец бяха обвинени в тероризъм в Чехия, предадоха Асошиейтед прес и РИА новости. Те са били арестувани през април миналата година и са заподозрени, че са осигурили фалшиви документи на членовете на действащата в Дагестан ислямистка групировка Джамаат Шариат.

Обвинения за подпомагане на тероризма са предявени и срещу двама български граждани, съобщи РИА новости. Българите, чиито имена не се уточняват, са обвинени, че са участвали в организирана престъпна групировка, действаща едновременно в няколко държави, пише БТА.

При обиските у задържаните е била открита литература на арабски и руски език, истински и фалшиви документи, печати на чешки и чуждестранни държавни учреждения, оборудване за производство на фалшиви документи, компютри, банкноти менте и голямо количество наркотици. У един от арестуваните - 31-годишен жител на Кавказ - бил намерен солиден запас оръжия и боеприпаси.

Шестимата ще се явят като обвиняеми на първия процес срещу тероризма в Чехия, койтои ще започне до месец. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до 10 години затвор.