В Оряхово отоново ще има болница
В Оряхово отоново ще има болница / netinfo

Врачанската многопрофилна болница „Христо Ботев" открива филиал в Оряхово. За това се договориха депутатът д-р Янко Здравков, Орлин Цветков - изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев", кметът на крайдунавския град Росен Добрев, председателят на ОбС и на ИК „Да възродим болницата в Оряхово" Ивайло Вагенщайн, и синдика Красимир Петров. Началото ще бъде поставено с „Вътрешни болести" и „Детско отделение", за които са необходими общо седем лекари. Ще има и рентген, който все още работи с валидно разрешително.

Решението бе споделено и обсъдено на делова среща с лекари и медицински работници от Оряхово. На този етап готовност да започнат работа в бъдещия филиал изразиха лекарите Пурчева, Тевекелева, Пешева, Димитрова, Гетов, Стефанова и Александрова, като някои от тях ще се включат само в графика за дежурства през почивните дни, поради други ангажименти.

"Има светлина в тунела и шанс болницата в Оряхово отново да лекува пациенти - съобщи председателят на инициативния комитет Ивайло Вагенщайн добрата новина на оряховската общественост, която нетърпеливо очаква „възкресяването" на местната болница - Опитваме се да реанимираме едно сърце, туптящо в продължение на 130 години. Но е нужен поне още месец, през който предстоят редица процедури като подаване на документи в МЗ, проверка за годност на болничните помещения от РЗИ, зареждане с лекарства и медикаменти, и т.н. Чака ни съвместна и усърдна работа с ръководството на Врачанската болница" - каза още той.

Консумативите и медикаментите ще се доставят два-три пъти седмично, съгласно предварителни заявки и чрез колите, транспортиращи до областния град нуждаещите се от хемодиализа пациенти".    Орлин Цветков обеща да командирова квалифицирани лекари за два месеца във филиала в случай, че не достигат местни специалисти. Той заяви още, че поверената му болница няма да търси средства от печалбата на филиала и, че отделенията в Оряхово ще работят с разрешителните на Врачанската болница. Базовото месечно възнаграждение на лекарите ще е в размер на 650 лв., а за медицинските сестри - 440 лв.

От своя страна кметът Росен Добрев предложи безплатно пребиваване в хотела на командированите специалисти и по 300 лв. допълнително месечно възнаграждение за 7-те лекари. „Трябва сами да си помогнем, ако искаме да ни помогнат и другите", категоричен бе оряховският кмет.

"Благодаря на всички лекари, които оформиха ядрото на бъдещия филиал. Те поставят едно ново начало с перспективи за развитие и качествено обслужване на пациентите от региона - каза в заключение д-р Янко Здравков. Колеги, скоро ще можете да се върнете на своите работни места".