57 деца ще се обучават в новата Куклено-театрална студия
57 деца ще се обучават в новата Куклено-театрална студия / Дарик Добрич, архив

57 деца ще се обучават в новосъздадената Куклено-театрална студия към ДКТ „Дора Габе”. На прослушването, което се проведе на 24 ноември, са се явили  67 ученици. Одобрените  57 са разделени в две възрастови групи – от 7 до 9 години и над 10 години. Занятията с тях ще се провеждат два пъти седмично в рамките на 2 часа.

Искаме да запознаем децата с процеса на кукления спектакъл, каза ръководителят на студията Румен Куртев. Обучението включва правоговор, дикция и техника на говора, ритмика и пластика, музикално обучение. Акцентите при работата с децата ще бъдат кукловоденето – усвояването на всички основни системи кукли, технологията на кукления театър, заяви актьорът Румен Куртев. В Куклено-театралната студия ще бъдат ангажирани актьорът Димитър Ялнъзов, художник-сценографът Ели Качулева и музикалният педагог Детелина Захариева.

Очакваме талантливи деца  в нашата студия. Всички, които имат сериозно намерение  да се запознаят с творческия процес в кукленото изкуство, могат да ни потърсят. Ние сме отворени към таланта, сподели Румен Куртев. Децата, които ще посещават Куклено-театралната студия ще имат възможност да се срещат с изявени творци и утвърдени професионалисти. На 1 декември започват практическите занимания.