Eсенни гозби от Добруджа в Празника на гърнетата в село Сребърна
Eсенни гозби от Добруджа в Празника на гърнетата в село Сребърна / снимка: DarikNews.bg, архив, Силистра

Самобитни готвачи от България и Румъния ще участват в първото есенно издание на атрактивния фестивал „Празник на гърнетата".

Гостоприемен домакин е силистренското село Сребърна.

Очаква се на 1 декември там да се съберат над 150 майстори на добруджански гозби, забъркани в глинени съдове. По традиция присъстват представители на различни етноси - българи, турци, цигани, татари, румънци, липовани, които заедно представят добруджанската кухня.

Ще бъдат показани типичните за крайдунавския край рибени чорби, заек по ловджийски, пълнена тиква, зелеви сарми, зимна салата, ошав от сушени плодове, лучена яхния със сушени сини сливи, зелник. Общата трапеза отново ще изобилства от домашно замесени и точени теста, пикантни разядки и салати, варени сладка, сладкиши, зимнина и домашни напитки.

Фестивалът ще завърши с изложба - дегустация, конкурс за автентично ястие и за етновизия на щанда. Богата фолклорна програма ще допълва колорита му.

Инициаторите от село Зимница, Добричко - домакини на трите летни издания на празника, го определят като еднодневно преживяване с кулинарния феномен на Добруджа.

Съорганизатори на четвъртия „Празник на гърнетата" са община Силистра, кметство с. Сребърна, читалище „Възраждане - 1940" - с. Сребърна и Сдружение „Общности, опознаване, култура". Партньори са Българската асоциация за селски и екотуризъм, национални и регионални медии, десетки фирми - спонсори.