Цветанов: България е износител на женска плът
Цветанов: България е износител на женска плът / Sofia Photo Agency

България е сред държавите, които изнасят женска плът. Страната ни има сериозно присъствие в Холандия, където от 2000-а година е узаконена най-древната професия. Докато обаче съм вицепремиер, няма да подкрепя закон за проституцията у нас. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в Пловдив. Той изнесе лекция пред студентите от Медицинския университет за трафика на хора и черния пазар на органи.

Вицепремиерът беше придружен от пловдивчанката с условното име Олга, която 8 години е била принуждавана да проституира в Холандия. За това време тя е спечелила за своя сводник 4 милиона евро. Момичето е било студентка и произхожда от семейство на военен и служителка.

Цветанов посочи, че сред най-уязвимите групи в каналите за хора са ниските социални слоеве, както и младежите на възраст от 16 до 23 години. По думите му, студентите, които са интелигентни и с хубава външност, също могат да бъдат обект на трафикантите.

По отношение на черния пазар за органи министър Цветанов съобщи, че цената на един бъбрек достига до 200 000 долара. Най-големите пазари са Пакистан, Индия и Китай. Нашите служби, в сътрудничество с английските си колеги, са пресекли преди 3 седмици трафик на момиче в Пакистан. Майката на девойката е подала сигнал, че дъщеря й насилствено е изведена от България от пакистанци и закарана в Лондон. В жилището, където е била затворена, е имало още 6 жертви. Според Цветанов момичето е щяло да бъде продадено в Пакистан и оттам съдбата му щеше да е неизвестна - или да стане платена проститутка, или да бъде използвана за органи.

В пълно мълчание студентите изслушаха разказа на Олга, която описа какви мъчения е била подложена в Холандия по време на сексуалното си робство. Тя се появи с черни очила и шапка, за да не бъде разпозната, като през цялото време говори на холандски.

"Историята ми е твърде лична и емоционална, за да я разказвам на майчиния си език", каза Олга.