КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ако паднете в снега, отидете веднага на лекар
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ако паднете в снега, отидете веднага на лекар / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ако паднете в снега, отидете веднага на лекар
59628
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ако паднете в снега, отидете веднага на лекар
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ако паднете в снега, отидете веднага на лекар

До 24 часа след падане в поледиците се препоръчва пострадалият да бъде прегледан от лекар - специалист. Това посъветва в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио ортопедът от МБАЛ „Еврохоспитал" д-р Христо Аврамов. По думите му това е необходимо в случай, че има фрактура, която не е видима на пръв поглед. Често хората отиват на лекар 7-10 дни след травмата, когато е трудно за лекарите да коригират счупването и възстановяването е по-бавно, обясни д-р Аврамов.

По отношение на правилната позиция на гръбначния стълб най-щадяща за тялото е лежащата поза. Правата стойка натоварва прешлените с около 100 кг, при седнало положение - със 140, а при легнало - с едва 50 кг. Тези цифри са постоянни и не зависят от теглото на човека, допълни д-р Аврамов. Той посъветва хората, които прекарват по-голямата част от деня си седнали, да правят кратки разходки на всеки 2 часа.

За дамите д-р Аврамов препоръча ползването на обувки с токове до 5 сантиметра. Носенето на по-високи от тях променя механиката на цялата стойка и опорно-двигателния апарат. Стъпалото има 3 опорни точки - на първия и петия пръст и на петата. При носенето на високи токове опората се измества само към пръстите и така натоварва както стъпалото, така и цялото тяло, обясни д-р Аврамов.

Сред често срещаните ортопедични заболявания при новородените са вродената луксация на тазобедрените стави и кривите крачета, съответно 6% и 0,3% от бебетата в България. Кривите крачета представляват вътреутробно изкривяване на стъпалата, а не на краката на новороденото. Категоричен мит е битуващото мнение, че изкривяването на бебешките крачета в областта на коленете е предизвикано от дългото ползване на памперси. По-голямата част са растежен проблем, който отминава във времето, каза още д-р Аврамов.

При учениците проблем е сколиозата - изкривяването на гръбначния стълб, за който обаче се прави хипердиагностика, подчерта ортопедът. Той цитира данните от профилактична кампания, направена в пет софийски училища. Резултатите показват, че 65% от децата там са с гръбначни изкривявания. Официалната статистика сочи, че 10-12% от новородените имат сколиоза. Под 1% са тези с гръбначни изкривявания и изменения в прешлените, допълни д-р Аврамов.

Сколиозата е два вида - вродена и придобита. Втората се дели на такава с и без изменения в прешлените на гръбначния стълб. Когато няма функционални изменения - говорим за порочна стойка. Тя се причинява от тежки раници, неправилно седене на чин, дълго стоене пред компютър и други. Порочната стойка не е фатален проблем и може да се коригира с лечебна гимнастика, каза още д-р Аврамов.

Цялото интервю можете да чуете от прикачения звуков файл.