Картина на пловдивски художник с наградата на Балканското квадринале
Картина на пловдивски художник с наградата на Балканското квадринале / DarikNews.bg

Картината „Бъдник" на пловдивския художник Никола Певичаров ще получи наградата на Третото Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ". За първи път ще бъде присъдена и наградата на областния управител за дарение. Почетният знак е за Лаура Димитрова от София и творбата й „Приспивна песен". Призът на община Стара Загора е за младата художничка от Велико Търново Мартина Караиванова за картината „Трите орисници". Близо 20 творци ще дарят своите картини на Художествената галерия в Стара Загора, а наградените творби ще останат във фонда на градската галерия. Ще бъдат присъдени и награди, наречени по името на спонсора, който ги дава.

До средата на ноември 260 творци от 12 държави представиха 477 картини. Журито допусна 165 произведения на участници от България, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Турция и Япония. В квадриналето са допуснати и 19 старозагорски художници с 23 картини.

Председател на журито е проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници, а членове са Весела Радоева, Долорес Дилова, Михаил Лалов и Красимир Линков и Валентин Дончевски от СБХ, както и зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Директорът на Градската художествена галерия д-р Марин Добрев, който е и член на журито, сподели, че в това издание на квадриналето има многообразие от теми и стилове, а творците са пресъздали митове и легенди, характерни за родните им места.

Изложбата ще се открие на 18 декември от 18 часа в залата на Художествената галерия.

За трети път Стара Загора е домакин на конкурса за съвременна живопис, който се организира на всеки четири години. Организатори са Община Стара Загора, Градска художествена галерия - Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници. Балканското квадринале се провежда с подкрепата на кмета Живко Тодоров.

Поради големия интерес към тематиката от артисти от различни държави, квадриналето е загубило регионалния си характер и вероятно след четири години ще бъде международно, убедени са организаторите.